Elementy silnika » [A3 8l] Miska Olejowa
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
 [A3 8l] Miska Olejowa
Witam, rozwaliłem miskę olejową, kawałek miski razem z korkiem ( korek i gwint nienaruszony) odpadł. Czy jest sens to spawać ? Bo słyszałem, że można spawać aluminium, ale czy to będzie dobre rozwiązanie ? Czy lepiej od razu kupić nową miskę ?

Postaw piwo autorowi tego posta

Witam. Sądzę że powinieneś wymienić. Spawanie potraktuj jako alternatywę (np. bardzo droga miska). Spawanie powoduje zbędne naprężenia. Możesz mieć potem problem z uszczelnieniem jej z blokiem. Ale może ktoś na forum miał taki sam przypadek i się wypowie. Pozdrawiam, Grzesiek

pewnie,że mozna pospawać, tylko po co kombinowac? Nie lepiej kupic raz i mieć spokój?

Podjąłem decyzję, kupuję nową, 130zł to w sumie nie aż tak dużo. Dzięki :-)

Tomek89 napisał/a:
Podjąłem decyzję, kupuję nową, 130zł to w sumie nie aż tak dużo. Dzięki :-)
tak 3mać :ok:

podejrzewam że za podobne pieniądze by Ci pospawali, a spawanie alu do najłatwiejszych nie należy.

ostatnio regenerowałem miskę olejową w kumpla alfie 156. poprzednik imbecyl zaspawał korek upustowy oleju i dorabiałem nowy.

Przy tej kwocie można kupić dodatkowo 2 zapasowe - na czarną godzinę. ;-)

Mam do wyboru kupić miskę od dwóch producentów, Topran i 4max. Możecie coś powiedzieć o tych firmach ? Którą lepiej wybrać ? Czy to bez znaczenia ? ( różnią się ceną, toprana ponad 200 zł kosztuje). I czy w moim aucie jest miska z otworem na czujnik poziomu oleju ? Audi a3 8l, 1998 r, silnik AGU 1.8 T. Jak rozwaliłem miskę i olej się wylał to kontrolką się zapaliła, więc chyba jest tam czujnik :-P

Tomek89 napisał/a:
Mam do wyboru kupić miskę od dwóch producentów, Topran i 4max. Możecie coś powiedzieć o tych firmach ? Którą lepiej wybrać ? Czy to bez znaczenia ? ( różnią się ceną, toprana ponad 200 zł kosztuje). I czy w moim aucie jest miska z otworem na czujnik poziomu oleju ? Audi a3 8l, 1998 r, silnik AGU 1.8 T. Jak rozwaliłem miskę i olej się wylał to kontrolką się zapaliła, więc chyba jest tam czujnik :-P

4max nie znam. Co do firmy Hans Pries Topran, to części tego producenta sprzedawane są w ASO jako tańsze zamienniki czyli alternatywa oryginałów. Topran nie szczyci się super opinią, ale wybrałbym raczej tą niż nie znaną mi 4max. Czujnika poziomu i jakości oleju w misce nie posiadasz - jest za stary.
pzdr

Ok, ale myślę sobie, że to w sumie tylko miska olejowa, i czy warto dawać ok 100 zł więcej ? Jest z tego samego materiału ( aluminium) w czym HP Topran może być lepszy ?

Tomek89 napisał/a:
Ok, ale myślę sobie, że to w sumie tylko miska olejowa, i czy warto dawać ok 100 zł więcej ? Jest z tego samego materiału ( aluminium) w czym HP Topran może być lepszy ?

Chociażby w doleganiu do uszczelki. Nie mam pojęcia co do tej 4max, ale ja mam alergię na tandetę. Sprawdź i porównaj wykonanie i wszystko jasne.
pzdr

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi