| air40 napisał/a: |
| Audi w Polsce jest od 2007r sprowadził je sobie mój dobry kumpel.Jednak spodobał mi się i postanowiłem je kupić.Autem jeżdżę ponad pół roku.Przebieg auta to ok.196000 tys.Auto jest po wymianie rozrządu.Nie będę was oszukiwał i powiem prawdę:Tankuje praktycznie wszędzie na najbliższych stacjach paliwowych w miejscach gdzie akurat jestem.Jeżdże praktycznie cały czas na rezerwie paliwa.Czy to może mieć związek z uszkodzeniem pompy? |
Taniej jest zatankowanie większej ilości paliwa niż ciągłe jeżdżenie na rezerwie, dodatkowo wielkim błędem jest tankowanie byle jakiego paliwa tyczy się to głównie Diesla. Czy kiepskie paliwo ma związek z usterką pompy? Oczywiście tak. Jest to reakcja łańcuchowa. Nastawnik w pompie ulega zatarciu, przez co zaczyna ciężej pracować a to z kolei prowadzi do wzrostu prądu który płynie przez niego. Cały układ działa do momentu kiedy prąd nie przekroczy progu wytrzymałości tranzystora sterującego. "W przyrodzie nic nie ginie" zaoszczędzimy na paliwie 90gr, ale odbije się to po czasie w naprawie. Diesel niestety jest bardzo delikatnym silnikiem i trzeba o niego dbać - lać dobre paliwo.
Dodam, że Bio extraty powodują głownie korozję wtrysków tak więc jest to również złudna oszczędność.
pzdr
A jakoś jak miałem Passata B5 to non stop lałem najtańsze paliwo i jeździłem na rezerwie cały czas i nic mu się nie stało.Podobno ta pompa siada tylko w silnikach 2,5l.Chciałem jeszcze dodać że Audi ma hak i ostatnio trochę był ciągany czy to może też mieć wpływ na tą pompe?
| A jakoś jak miałem Passata B5 to non stop lałem najtańsze paliwo i jeździłem na rezerwie cały czas i nic mu się nie stało.Podobno ta pompa siada tylko w silnikach 2,5l.Chciałem jeszcze dodać że Audi ma hak i ostatnio trochę był ciągany czy to może też mieć wpływ na tą pompe? |
Holowanie nie stanowi.
Byłem dziś u mechanika który podłączył go do komputera i wyświetlił mu się ponownie ten błąd stwierdził że w komputerze błąd jest zapisany w skrócie pisze .zap stwierdził że mógł kiedyś wystąpić ten błąd i że nie ma się czym przejmować i można dalej jeździć.Doradził mi żebym dolewał do ropy uszlachetniaczy czyszczących wtryski.Ponad to dodał że kiedyś mogła być używana ropa "brudna" czyli najtańsza.
| Doradził mi żebym dolewał do ropy uszlachetniaczy czyszczących wtryski.Ponad to dodał że kiedyś mogła być używana ropa "brudna" czyli najtańsza. |
Pytałeś po co masz lać uszlachetniacz do paliwa? Mówił jaki typ błędu zapisany był w sterowniku statyczny czy sporadyczny?
Nie przyszło mi do głowy zapytać się go o to bo nie mam zbyt dużej wiedzy na ten temat.Mówił po prostu żeby dalej jeździć.Jak możesz to napisz mi jakieś wytyczne (o co mam się zapytać) gdy będzie ponownie podłączony do komputera.
| Nie przyszło mi do głowy zapytać się go o to bo nie mam zbyt dużej wiedzy na ten temat.Mówił po prostu żeby dalej jeździć.Jak możesz to napisz mi jakieś wytyczne (o co mam się zapytać) gdy będzie ponownie podłączony do komputera. |
Czy zapis błędu miał charakter statyczny czy sporadyczny.
Lanie uszlachetniaczy do paliwa jest profilaktyką która ma na celu zmniejszenie tarcia na elementach pompy wtryskowej chyba, że tankujesz opał który jest najczystszym paliwem w Polsce wówczas nie jest to konieczne.
Jeżeli mechanik powiedział Ci, że "lać i jeździć" rozumiem przez to, że miałeś błąd sporadyczny czyli błąd który zapisał się w pamięci sterownika przez chwilową usterkę.
Mimo to jeżeli błąd sporadyczny pojawia się w sterowniku oznacza, że coś zaczyna się dziać.
Gorszy jest błąd statyczny czyli błąd którego nie wykasujesz dopóki nie usuniesz usterki.
Bardzo proszę może ktoś podpowie mi w jakim warsztacie mogę już dokładnie zdiagnozować co to za usterka i podjąć jakieś działania w celu jej usunięcia.Proszę o namiar na jakiś konkretny warsztat żeby nie wpakować się w zbędne koszty; czyli sprawdzić wszelkie możliwości przed regeneracją pompy (najlepiej w województwie mazowieckim).
A co z tym mechanikiem który robił diagnozę?
On wg mnie nie bardzo się zna w temacie czytając wasze posty to ja już bardziej zaczynam rozumieć ten temat niż on.Podał mi tylko błąd i nic dalej w tym temacie.Dzwoniłem dzisiaj do gostka za sprawdzenie wszystkich wtryskiwaczy z wymontowaniem zarzadał ok.300 zł.Tak w sumie kręcę się w tym temacie a nie mam jednego konkretnego mechanika który jasno by określił co to za usterka i jak ją usunąć !!.
| On wg mnie nie bardzo się zna w temacie czytając wasze posty to ja już bardziej zaczynam rozumieć ten temat niż on.Podał mi tylko błąd i nic dalej w tym temacie.Dzwoniłem dzisiaj do gostka za sprawdzenie wszystkich wtryskiwaczy z wymontowaniem zarzadał ok.300 zł.Tak w sumie kręcę się w tym temacie a nie mam jednego konkretnego mechanika który jasno by określił co to za usterka i jak ją usunąć !!. |
Cóż, takie czasy Alledrogo robi swoje. Dzisiaj każdy kto kupi sobie tzw "kabelek" za 60zł jest specem w swojej dziedzinie tylko wiedzy nie chce się przyswajać. Ostatnio miałem przypadek z nowym Passatem - klientowi kazali kupić nowy przepływomierz bo taki błąd odczytali. Gość kupił przepływkę i dalej to samo. Powodem braku pracy przepływki był jednak brak bezpiecznika zasilającego. Czysta i szybka naprawa - takie lubię najbardziej
Niestety nie znam nikogo z tych rejonów i nie będę mógł pomóc.
pzdr
P.S.
Pracę wtrysków można też sprawdzić przez logi.
| Adi202 napisał/a: |
| air40 napisał/a: | | On wg mnie nie bardzo się zna w temacie czytając wasze posty to ja już bardziej zaczynam rozumieć ten temat niż on.Podał mi tylko błąd i nic dalej w tym temacie.Dzwoniłem dzisiaj do gostka za sprawdzenie wszystkich wtryskiwaczy z wymontowaniem zarzadał ok.300 zł.Tak w sumie kręcę się w tym temacie a nie mam jednego konkretnego mechanika który jasno by określił co to za usterka i jak ją usunąć !!. |
Cóż, takie czasy Alledrogo robi swoje. Dzisiaj każdy kto kupi sobie tzw "kabelek" za 60zł jest specem w swojej dziedzinie tylko wiedzy nie chce się przyswajać. Ostatnio miałem przypadek z nowym Passatem - klientowi kazali kupić nowy przepływomierz bo taki błąd odczytali. Gość kupił przepływkę i dalej to samo. Powodem braku pracy przepływki był jednak brak bezpiecznika zasilającego. Czysta i szybka naprawa - takie lubię najbardziej
Niestety nie znam nikogo z tych rejonów i nie będę mógł pomóc.
pzdr
P.S.
Pracę wtrysków można też sprawdzić przez logi. |
ja znam rozwiązanie: PRZYJEDŹ DO ADIEGO
Pisałem do niego na PW ale nic nie odpowiedział.Masz może do niego jakiś namiar?
| Pisałem do niego na PW ale nic nie odpowiedział.Masz może do niego jakiś namiar? |
Nie zawsze siedzę przy PC, ale co ma wisieć nie utonie. Do mnie masz paręset kilometrów tak więc pobiłbyś rekord 150km.