hejka,
Zacznę o tego że V'ka nie odpala za pierwszym razem. Oczywiście jak wystarczająco długo pokręcę rozrusznikiem to zaskoczy ale najlepiej to odpala gdy pierw na sekundę pokręcę rozrusznikiem a za drugim prazem pali normalnie. Coś mi mówi że to czujnik Halla którego wymieniałem w zeszłym roku. Brak błędów.
druga sprawa że na zimnym silniku mruga mi kontrolka oleju - na 100% jest stan a wskaźnik ciśnienia oleju również pokazuje właściwe wartości.
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
[V8 D11] kontrolka oleju, nie odpala za pierwszym razem
Re: [V8 D11] kontrolka oleju, nie odpala za pierwszym razem
Czujnik Halla nie ma tu nic do tego. Odepnij go i też odpalisz. Uszkodzenie czujnika Halla może powodować jedynie większe spalanie.
Ja zacząłbym od pomiaru napięcia na przekaźniku pompy paliwa, sprawdzenia czujników G28 i G4 oraz ... od czujnika temperatury.
Re: [V8 D11] kontrolka oleju, nie odpala za pierwszym razem
zrobi się
[EDIT]
wymiana czujników G28 i G4 rozwiązała problem.
pozdrawiam
co do mrugajacej kontrolki oleju to sprawdziłby przewody, mnie to wyglada na jakąś przerwę, Co o samego odpalania to w jakim stanie masz akumulator? Miałem podobny przypade tylko,że w 90-tce , może to smieszne ale przez to,że akumulator nie był w zbyt dobrej kondycji to auto paliło dopiero po 2-3 sekundach krecenia, , dodam iż kręcił normalnie
ale za słabo. po wymianie problem znikł.
akumulator jest igła a objaw jest lekko inny niż przy słabym akku
co do przewodu od oleju to objaw jest tylko przy zimnym silniku, po chwili gaśnie
co do przewodu od oleju to objaw jest tylko przy zimnym silniku, po chwili gaśnie
| jimv8 napisał/a: |
| hejka,
Zacznę o tego że V'ka nie odpala za pierwszym razem. Oczywiście jak wystarczająco długo pokręcę rozrusznikiem to zaskoczy ale najlepiej to odpala gdy pierw na sekundę pokręcę rozrusznikiem a za drugim prazem pali normalnie. Coś mi mówi że to czujnik Halla którego wymieniałem w zeszłym roku. Brak błędów. druga sprawa że na zimnym silniku mruga mi kontrolka oleju - na 100% jest stan a wskaźnik ciśnienia oleju również pokazuje właściwe wartości. |
Czujnik Halla nie ma tu nic do tego. Odepnij go i też odpalisz. Uszkodzenie czujnika Halla może powodować jedynie większe spalanie.
Ja zacząłbym od pomiaru napięcia na przekaźniku pompy paliwa, sprawdzenia czujników G28 i G4 oraz ... od czujnika temperatury.
| Adi202 napisał/a: |
|
Czujnik Halla nie ma tu nic do tego. Odepnij go i też odpalisz. Uszkodzenie czujnika Halla może powodować jedynie większe spalanie. Ja zacząłbym od pomiaru napięcia na przekaźniku pompy paliwa, sprawdzenia czujników G28 i G4 oraz ... od czujnika temperatury. |
zrobi się
[EDIT]
wymiana czujników G28 i G4 rozwiązała problem.
pozdrawiam