Pozostałe tematy » [Audi 100 S4]Tempomat nie działa
Odpowiedz do tematu

witam - jeśli wolno dołącze sie do tematu bo nie ma sensu zakładać nowego ponieważ mam ten sam problem co autor tematu czyli nie działa tempomat - a mianowicie nie działa raz kiedy aby go uruchomić muszę bardzo mocno wcisnąć przycisk na manetce. Myślę że jest to wina same przucisku możwe zaśniedziały lub zabrudzony i moje pytanie czy ten przełącznik (manetkę) można rozebrać aby móc poczyścić te przyciski tzn ten suwany i ten od czoła wciskany - przepraszam że nie nazywam rzeczy po imieniu - pozdrawiam

Postaw piwo autorowi tego posta

maaly4 napisał/a:
witam - jeśli wolno dołącze sie do tematu bo nie ma sensu zakładać nowego ponieważ mam ten sam problem co autor tematu czyli nie działa tempomat - a mianowicie nie działa raz kiedy aby go uruchomić muszę bardzo mocno wcisnąć przycisk na manetce. Myślę że jest to wina same przucisku możwe zaśniedziały lub zabrudzony i moje pytanie czy ten przełącznik (manetkę) można rozebrać aby móc poczyścić te przyciski tzn ten suwany i ten od czoła wciskany - przepraszam że nie nazywam rzeczy po imieniu - pozdrawiam

Przełącznik jest rozbieralny. Dostaniesz się do niego od przodu. Musisz zdemontować przez podważenie część przesuwną czyli włącznik.

[quote="Adi202"]
maaly4 napisał/a:
Przełącznik jest rozbieralny. Dostaniesz się do niego od przodu. Musisz zdemontować przez podważenie część przesuwną czyli włącznik.

takiej konkretnej odpowiedzi szukałem właśnie od Ciebie mam nadzieje że pod Twoim nickiem nikt inny się nie ukrywa - nie wiem czy kojarzysz - ale na innym forum audi na którym Cię tam już nie ma - pomogłeś mi w montażu BC - ale może dośc tych słodkości bo to nie miejsce i czas jeszcze raz wielki dzięki - pozdrawiam

P.S. fajnie że jesteś i wkońcu Cię namierzyłem
dodam jeszcze tylko że ten słodzik nie ma żadnego podtekstu ponieważ mam żonę i dzieci a z tego co wiem to Adi202 też jest normalny

maaly4 napisał/a:

takiej konkretnej odpowiedzi szukałem właśnie od Ciebie mam nadzieje że pod Twoim nickiem nikt inny się nie ukrywa - nie wiem czy kojarzysz - ale na innym forum audi na którym Cię tam już nie ma - pomogłeś mi w montażu BC - ale może dośc tych słodkości bo to nie miejsce i czas jeszcze raz wielki dzięki - pozdrawiam

P.S. fajnie że jesteś i wkońcu Cię namierzyłem :-)
dodam jeszcze tylko że ten słodzik nie ma żadnego podtekstu ponieważ mam żonę i dzieci a z tego co wiem to Adi202 też jest normalny ;-)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dobre :ok: Każdy punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, ale zgadza się - normalny aż do przesady. :-P Co do nicku, to jest niepowtarzalny i tylko ja mam na niego wyłączność. :-P
Cieszę się, że mogłem Ci pomóc, bo oto właśnie chodzi aby mieć przyjemność z pomagania
pzdr

ADIK JEST i będzie do końca ................ Gałgan

roger110 napisał/a:
ADIK JEST i będzie do końca ................ Gałgan

Dziękuję za ... szczerość.

Witam ponownie - ja już swój tempomat naprawiłem a wyglądało to tak - tak jak pisał Adi202 najpierw suwak podważyłem, następnie rozpołowiłem resztę i ukazał się środek tempomatu - ostrożnie wysunąłem środeczek (w środku łącznie około 4-5 sprężynek) i co sie okazało - poprostu brud i syf - trochę środka do dezynfekcji na waciku i pokłopocie - znów działa jak należy - pozdrawiam

miałem zrobić fotki ale dosc ciemno a mój aparat robił dośc nie wyrażne fotki tych małych części a znowu kamera która ogarneła by temat nie ma lampy:-)

Gratulacje :-P

Adi202 napisał/a:
Gratulacje

Chyba jednak za wcześnie :-(
śmigał około dwóch tygodni bez zarzutu (testowałem dzień w dzień jak tylko mogłem) a od wczoraj znów zaczyna się przycinać - rzadko ajednak - może po wyczyszczeniu trzeba tam czymś popryskać jakmś "stykiem" dla utrwalenia - pzdr :roll:

maaly4 napisał/a:
Adi202 napisał/a:
Gratulacje

Chyba jednak za wcześnie :-(
śmigał około dwóch tygodni bez zarzutu (testowałem dzień w dzień jak tylko mogłem) a od wczoraj znów zaczyna się przycinać - rzadko ajednak - może po wyczyszczeniu trzeba tam czymś popryskać jakmś "stykiem" dla utrwalenia - pzdr :roll:

Tam nie ma nic do utrwalenia. Kup sobie czyścik z włókna szklanego http://allegro.pl/pedzele...1432932968.html
Po przetarciu czołem czyścika będziesz miec pewność, że powierzchnia styku jest czysta i wygładzona. Sprzęt tego typu nadaje sie nawet do blacharki.

Witam - korzystając z chwili długie weekendu zabrałem sie ponownie za tempomat - zdemontowałem całego pająku aby było wygodniej rozbierać przełącznik. Wywaliłem wszystko na wierzch poczysciłem tym razem przykładając się mocniej - no i efekt natychmiastowy - jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc

p.s. dodać tylko chciałem że kolejny raz zaszkoczyli mnie inżynierownie z Audi dokonując rzezcy niebywałej - chodzi właśnie o ten przełącznik tempomatu rozbierany jest dosłownie do "gołego" goła płytka na wierzchu poprostu szok aż nieprawdopodobne konkurencja pewnie załała by to w całośc i trzeba było by kupić całego pająka jak np: mój koleś w primerze chyba 2000r zepsył się włącznik świateł który znajduje się w manetce podobnie jak w audi tylko że obkręcany - kazali kupić mu i wymienić na nowy - poprostu szok

maaly4 napisał/a:
p.s. dodać tylko chciałem że kolejny raz zaszkoczyli mnie inżynierownie z Audi dokonując rzezcy niebywałej - chodzi właśnie o ten przełącznik tempomatu rozbierany jest dosłownie do "gołego" goła płytka na wierzchu poprostu szok aż nieprawdopodobne konkurencja pewnie załała by to w całośc i trzeba było by kupić całego pająka jak np: mój koleś w primerze chyba 2000r zepsył się włącznik świateł który znajduje się w manetce podobnie jak w audi tylko że obkręcany - kazali kupić mu i wymienić na nowy - poprostu szok
"przewaga dzięki technice" ;-)

Witam!
Kolejny tempomat do ruszenia. Pacjent audi A6 C4 2.8 AAH manual. Po "sprawdzeniu" wszystkich elementów: (manteka przeczyszczona-przejście jest, sterownik-zimne luty, włączniki-sprzęgło i hamulec, podciśnienie szczelne, elektryka ciągła. Po załączeniu GRA słyszę tylko tyknięcie w sterowniku i nic. Nie załącza pompki. Pompka wyjęta podpinam zasilanie niby chodzi ale daje tylko 0,05 bara podciśnienia, gruszkę wciąga ale bardzo powoli.
Pod 15a dałem prąd pod P masę i działa a jak dam masę na V to cyka.

Prosiłbym o jakieś sugestie.
Pozdrawiam Piotr

W pompce powinien być zawór. Proponowałbym zacząć od gruntownego przeglądu pompki.
pzdr

Witam mam maly problem. Dzisiaj mialem zainstalowany tempomat, po odbiorze z garazu okazalo sie ze nie dziala (chcial bym dodac ze byl montowany w angli), wrocilem do mechanika wyjasnic sprawe, po zdiagnozowaniu problemu stwierdzil ze kupilem zly tempomat ktory sie wylancza po chwili szukajac przednich czujnikow parkowania czyli niby kupilem Adaptive, ale jestem pewien ze nie kupilem Adaptive poniewaz nie ma na nim dodatkowej funkcji w kontroli dystansu. A wiec pytanie brzmi czy mogli go jakos zle zaprogramowac ?

Odpowiedz do tematu