Hej. Mam pytanie odnośnie czujników tzn który jest który. Ten za lewą głowicą wg etki to przełącznik termiczny z gwintem 14x1,5 biały, a ten od przodu po prawej to czujnik temperatury taki sam jak w chłodnicy. Teraz moje pytanie. Który z nich jest za co odpowiedzialny i który steruje ECU. Wiem, że po odpięcu przedniego z prawej załączył się wentylator i wskaźnik na 120c na desce, ale pokazuje ok temperaturę. To po co ten niby PRZEŁĄCZNIK TERMICZNY za lewą ? To on steruje ECU ? Myślę, że sterowanie temp ECU jest moją bolączką.

[ Dodano: Pon 13 Sie, 2012 15:11 ]
Oglądałem dzisiaj programy typu adata, etech, bosch esi oraz etka. W adata, etech oraz bosch esi nie istnieją czujniki w chłodnicy oraz ten z przodu głowicy (są takie same wg etki i tam istnieją). Natomiast czujnik za lewą głowicą istnieje w bosch i adata i jest owiany mianem czujnika temperatury, a nie przełącznika termicznego jak w etce. W porównaniu w boschu znalazłem, że jest on również stosowany w wielu samochodach jako czujnik do ECU. Czyżby błąd etki ? Więc metodą dedukcji:

1. Czujnik za lewą głowicą to nie przełącznik termiczny, a zwykły czujnik temperatury podającym temp na ECU, łatwo dostępny na rynku
2. Czujnik z przodu głowicy jest tylko do zegarów i załączania wentylatora elektrycznego (niedostępny do kupienia w PL i najlepsze, że nie ma go w bosch esi i adata tylko w etce)
3. Czujnik temperatury w chłodnicy jest do ? Jest to ten sam czujnik co z przodu głowicy czyli niedostępny.

Jeżeli mam rację to potwierdźcie, jak nie to sprostujcie.