|
|
[Polo 6R] Kamera cofania - która do retrofit? |
| Autor |
Wiadomość |
|
|
|
|
|
 |
Dworek

Model: 100C4
Silnik: AAD
Zasilanie: benzyna+LPG; benzyna
Nadwozie: sedan
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 14 Maj 2009 Wszystkie posty: 236

Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wawa bielany
|
Wysłany: Czw 05 Lis, 2015 19:47
|
|
|
Dzięi Adi! Tylko mamy problem, bo niewiele kumamy z tego schematu. Gość na my-gti.com pokazuje 5 kabelków, a tutaj jest ich trochę więcej. Dałbyś rade napisać, według kolorów z TEGO zdjęcia, jak te kabelki wpiąć w które piny do wtyczki do modułu?
[ Dodano: Czw 05 Lis, 2015 23:28 ]
A tak w ogóle, to nie mamy pojęcia jak podpiąć kabelki wychodzące z czteropinowej wtyczki z kamery.
Od znaczka otwierającego klapę idą dwa kabelki przez wtyczkę do kamery, a z kamery wychodzą cztery w czteropinowej wtyczce (nie mówię o kablu sygnałowym z kamery cofania, tylko z tego całego urządzenia). Wszystkie te cztery kabelki są brązowe. Powinny to być:
- mikrostyk
- masa
- sygnał ze świateł cofania
- zasilanie
Ale nie wiemy który pin jest który. Próbowaliśmy podpinać kombinacyjnie te kabelki do wtyczki dwupinowej, która oryginalnie wchodzi do znaczka bez kamery, tylko otwierającego klapę, ale nic z tego. Podpięcie tej wtyczki do nowego znaczka z kamerą otwiera zamek, znaczy mikrostyk jest OK. Ale już jak ten sygnał idzie przez ten cały zestaw kamery, to nie wiemy o co kaman... |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 06 Lis, 2015 09:01
|
|
|
Wydaje mi się, że chodzi Tobie o kamerę typu LOW któą podpina się bezpośrednio do RNSa. Jeżeli tak, to poszperam w schematach. |
_________________ Gość Witamy serdecznie na forum ATT
Piszę poprawnie po polsku. 🇲🇨 💯
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
lekceważenie mojej prośby skutkowac będzie lekceważeniem użytkownika |
|
|
|
|
|
 |
Dworek

|
Wysłany: Pią 06 Lis, 2015 09:30
|
|
|
Tę, którą kupiłem, kupiłem z Passata CC i jest w komplecie razem z modułem, więc wydaje mi się, że powinna być rysująca linie? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 06 Lis, 2015 09:32
|
|
|
Z tego co wiem kamera LOW ma więcej przewodów, HIGH ma mniej. |
Jeżeli długo nie odpowiadam w Twoim poście wyślij info na email. Pomagam tylko na ATT.
Nowy Użytkowniku forum ATT nie zachowuj się jak arabski terrorysta i wypełnij sumiennie swój profil.
|
|
|
|
|
 |
Dworek

|
Wysłany: Pią 06 Lis, 2015 09:37
|
|
|
A tego to nie wiem, ta którą kupiłem to 5K0827469AP |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 06 Lis, 2015 09:47
|
|
|
To jest wersja High. Zastosuj się do tego schematu wyżej. |
|
|
|
|
|
 |
Dworek

|
Wysłany: Pią 06 Lis, 2015 09:54
|
|
|
OK, rozumiem, że połączenie Kamera --> moduł to jeden kabel sygnałowy ten z tą ogrągłą wtyczką wideo, a dwa pozostałe to napięcie i masa, to zrozumiałe jest dla nas.
Niestety, średnio udaje nam się rozczytać ten schemat, bo nie jesteśmy aż tak biegli w takich schematach.
0.14 - to grubośc kabli?
T26g, T54b - nie wiemy co to. Liczby pod tymi T54b to numery pinów we wtyczce?
kabel 0.50 br/sw to masa jak rozumiem, dlaczego jest rozdzielony na 4 piny w module?
ge/sw, br, ws, sw, rt, bl, gn, br/sw - ?
[ Dodano: Pią 06 Lis, 2015 09:56 ]
Aha - masz jeszcze schemat jak podłączyć się znaczkiem w klapie do wiązki odpowiadającej za otwieranie klapy, jak tam przebiegają masa, sygnał ze świateł cofania, 12V i sygnał z mikrostyku w znaczku? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 06 Lis, 2015 10:23
|
|
|
Silniczek klapki podłączony jest przez włącznik odblokowania tylnej klapy do modułu Bordnetz pod zasilanie świateł wstecznych.
Opis schematu jak i pinologi jest już tak prosty, że bardziej być nie może.
Np T26g/11 oznacza T26 wtyczka 26cio pinowa, g jest to przyporządkowanie w instalacji samochodu w tym przypadku jest to wtyk nawigacji i na końcu 11 oznacza nr pinu w tej wtyczce. Proste?
0,14 to przekrój przewodu. |
|
|
|
|
|
 |
Dworek

|
Wysłany: Pią 06 Lis, 2015 10:33
|
|
|
| Adi202 napisał/a: | | Silniczek klapki podłączony jest przez włącznik odblokowania tylnej klapy do modułu Bordnetz pod zasilanie świateł wstecznych |
No włąśnie, tu potrzebujemy troche pomocy, jeśli masz schemat do VW polo 2012 to byłoby super. Znaczy do 2012 moze nie być, bo kamera jest dopiero w poliftach, po 2014. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pią 06 Lis, 2015 10:55
|
|
|
Problem w tym, że w schematach Polo nie ma w spisie kamery cofania. |
|
|
|
|
|
 |
Dworek

|
Wysłany: Sob 07 Lis, 2015 20:13
|
|
|
No właśnie, dopiero w poliftowych można zamówić kamere cofania, świeża sprawa to jeszcze nie ma. Nic to, pokombinujemy.
[ Dodano: Sob 07 Lis, 2015 00:38 ]
Uff, działa Podłączyliśmy tak jak pisałem, tę czteropinową w urządzeniu kamery:
- mikrostyk
- masa
- sygnał ze świateł cofania
- zasilanie
tylko wcześniej baliśmy się z zasilaniem, ale spięliśmy zasiłkę główną z sygnałem ze świateł cofania i zabanglało Teraz tylko wiązkę nam zostało zrobić.
[ Dodano: Sob 07 Lis, 2015 20:13 ]
Adi, a podpowiedz gdzie podpiąć zasilanie stałe? Chcieliśmy pod kierownicą przy bezpiecznikach, ale dostęp tam jest masakryczny, ale i nie wiadomo do którego kabla się podpiąć. Wiec wpadliśmy na pomysł żeby wziąć bezpośrednio z aku, oczywiście przez bezpiecznik. Będzie blisko, wygodnie, a i myślę bezpiecznie, skoro na bezpieczniku?
I jeszcze: o co kaman z pinami 43 i 44 w J772, na schemacie po lewej stronie? Bo nie wiemy jak te piny tam podłączyć? Na 43 trzeba puścić bezpiecznik od źródła +12V?
I co to jest pin 20 od modułu kamery, kabelek wchodzi do pinu 20 we wtyczce RNSa?
I gdzie podpiąć CAN do modułu kamery, i jak zasila się moduł kamery? |
| Ostatnio zmieniony przez Dworek Pon 09 Lis, 2015 09:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Pon 09 Lis, 2015 09:27
|
|
|
Pin 43 i 44 to zasilanie kamery cofania. 44 masa, 43 to 12V oczywiście przez bezpiecznik.
Pin 20 to jest również przewód - na nim znajduje się załaczane 12V.
Dochodzi jeszcze magistrala CAN piny 39 i 40. Można je podłaczyć do CANów RNSa. |
|
|
|
|
|
 |
Dworek

|
|
|
|
 |
|
|
Wysłany: Wto 10 Lis, 2015 09:18
|
|
|
Takie jak w tym linku podałeś to nowy wzór i powinny pasować, ale są 2 rodzaje. Głownie chodzi o prowadzenie konektora. Zwróć uwagę w tej wtyczce na kształt otworu na konektor - nie jest kwadratowy. Jeden typ wtyczek ma występ (prowadzenie) z lewej strony, drugi typ z prawej. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Losowe tematy » Pozostałe tematy |
|
[ Twoje IP to: 216.73.216.75, używasz: Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com) ] Pamiętaj, że w internecie nikt nie jest anonimowy. |  |