Car Audio » radio gamma
Odpowiedz do tematu

Aby pozbyć się szumów musisz najpierw odciąć ścieżki od toru AM.

Postaw piwo autorowi tego posta

Wiem kolego ze trzeba tak zrobić problem w tym iż nie wiem które to są ścieżki.
Radio mam identyczne jak kolega "gruby1983" pokazuje na pierwszej stronie na zdjęciach.

Ścieżki a dokładnie punkty lutownicze zaznaczone są strzałkami. Te miejsca musisz odseparować.
pzdr

Aha rozumiem a w które miejsce wpinam kanały od gniazda aux ??

Daro1003 napisał/a:
Aha rozumiem a w które miejsce wpinam kanały od gniazda aux ??
Również w te same zaznaczone strzałkami. Przed tymi punktami trzeba tylko zrobić cięcie.
pzdr

To już wszystko jasne. Jutro wracam z delegacji i zabieram się za lutowanie. Oczywiście o efektach napisze.
Zobaczymy co z tego wyjdzie dzięki.
Jeszcze tylko takie pytanie czy obojętne to czy to będą kondensatorki monolityczne czy polipropylenowe czy tantalowe.

Tantal będzie najodpowiedniejszy.

Witam
Zabrałem się właśnie za to radyjko i wystąpił problem. Przeciąłem dwie ścieżki odcinając AM ale tym samym odciąłem również i FM ;/
Miejsca w których dokonałem cięcia zaznaczyłem niebieskimi strzałkami. Co jest nie tak ??

[ Dodano: Sob 31 Gru, 2011 10:21 ]
Miejsce cięcia niebieskie strzałki.

[ Dodano: Sob 31 Gru, 2011 10:22 ]

Trzeba będzie w takim razie zmienić taktykę i odłączyć zasilanie AM. Połącz ponownie te ścieżki.

Tak właśnie tego dokonałem. Jest wszystko z powrotem FM i AM.

[ Dodano: Sob 31 Gru, 2011 10:44 ]
Czekam na dalsze wskazówki.

Daro1003 napisał/a:

Czekam na dalsze wskazówki.

Właśnie to analizuje. Ciężko coś wymyślić sensownego bez radia. :-/

Jest jedna w miarę czytelna fotografia kolegi "grubego1983"
Zastanawia mnie rozwiązanie które znalazłem gdzieś na elektrodzie.
Tylko badając ścieżki pokazane na tym rysunku miernikiem ciągłości to wcale nie są zwarte.

[ Dodano: Sob 31 Gru, 2011 10:54 ]
Dokładnie mówiąc piny w radiu pokazane na tym schemacie nie są zwarte więc coś jest inaczej ;/

Możesz spróbować odciąć zasilanie układu TDA1572T. Zasilanie jest na 15 nóżce układu przy ścieżce zasilania jest kondensator C618. Odłącz ścieżkę i sprawdź czy działa FM.

Odlutowałem 15 nóżkę i zadałem delikatnie do góry AM i FM działają na obydwu kanałach.

[ Dodano: Sob 31 Gru, 2011 11:35 ]
Kolego a zasilanie tego układu to chyba 17 nóżka dokładnie miejsce to:

[ Dodano: Sob 31 Gru, 2011 11:48 ]
Mamy kolego 17 nóżka u mnie to zasilanie układu tak jak na zdjęciu strzałka odlutowałem zadałem do góry i FM działa a na AM jest cisza. Teraz w które miejsce się wpinamy axu ?? Jeśli wepnę w to gdzie TY zaznaczyłeś czerwonymi strzałkami to na FM będę miał dźwięk z mp3 i dźwięk z FM. Sugeruje by może wpiąć się w nóżki TDA1572T w nóżki 6 i 12 to jest wyjście układu czy dobrze rozumuje ze tam wychodzi sygnał AM do wzmacniacza ??

Zgadza się. Zasilanie w tym układzie jest na 17 nóżce. Przez nieuwagę sprawdzałem datasheet układu bez literki T. Ten jest odpowiedni http://www.datasheetcatal...1572T_CNV_2.pdf
Z podłączeniem AUX zrobiłbym to przy TEA6320T chyba, że wystarczy Ci sygnał monofoniczny.

Odpowiedz do tematu