Odpowiedz do tematu
muszę wyjąć obydwa.
czyli bezpiecznik 28 pobiera 0,11A a bezpiecznik 27 pobiera aż 0,69A
obojętnie w jakiej kolejności wyjmę, są od siebie nie zależne.
nie rozumiem. możesz jaśniej?
nie wiedział bym jak. Na stole sprawdzałem za pomocą oryginalnej wtyczki którą mam ze starej wiązki silnika.
Usuń tę diodę i połącz ponownie ścieżkę. Ale uważaj aby nie pomylić polaryzacji. Najlepiej jak byś wstawił w to miejsce jakąś 1 Amperową diodę.
Odpowiedz do tematu
Pobór do 20mA spada tylko na wyjętym bezpieczniku nr 27 czy musisz wyjąć 27 i 28?
| Adi202 napisał/a: |
| Pobór do 20mA spada tylko na wyjętym bezpieczniku nr 27 czy musisz wyjąć 27 i 28? |
muszę wyjąć obydwa.
czyli bezpiecznik 28 pobiera 0,11A a bezpiecznik 27 pobiera aż 0,69A
obojętnie w jakiej kolejności wyjmę, są od siebie nie zależne.
Wygląda mi na uszkodzenie w sterowniku silnika. Dla pewności powinieneś podpiąć go na stole w szeregu z amperomierzem. Plus pin 18, masa 10, 14, 24.
| Wygląda mi na uszkodzenie w sterowniku silnika. Dla pewności powinieneś podpiąć go na stole w szeregu z amperomierzem. Plus pin 18, masa 10, 14, 24. |
nie rozumiem. możesz jaśniej?
Mogę. Odepnij sterownik silnika i podłącz go według opisu do zasilacza lub akumulatora mierząc pobór.
sterownik pobiera 0.12A
podpiąłem sterownik s powrotem. Odpinając czerwono-brązowy przewód (stałe plus? - pin18 ecu) w kostkce nr. 15 nad nogami kierowcy powoduje spadek poboru prądu. Na wszystkie inne przewody w tej kostce brak reakcji.
na stole pinem 18 i masami pobiera 0,12A - a w aucie ponad 0,8A
podpiąłem sterownik s powrotem. Odpinając czerwono-brązowy przewód (stałe plus? - pin18 ecu) w kostkce nr. 15 nad nogami kierowcy powoduje spadek poboru prądu. Na wszystkie inne przewody w tej kostce brak reakcji.
na stole pinem 18 i masami pobiera 0,12A - a w aucie ponad 0,8A
120mA to i tak dużo jak na klemę 30. Pobór prądu na wyłączonym zapłonie nie powinien być większy niż 10mA czyli 0,01A. Pobór w sprawnym samochodzie z tych lat (bez dodatków typu alarm) powinien wynosić 3 do 7mA. Pin 18 w sterowniku to klema 30 czyli stałe zasilanie.
otworzyłem sterownik i o to taki widok -
zlutowałem to coś.
teraz - pobór prądu 0,03A
i - fura nie pali.
odczyt błędów sterownika nie możliwy. Błąd sterownika skrzyni biegów związany z błędnym połączeniem el. z ecu silnika.
przekręcam kluczyk a tu - prrrrrr . Za każdym razem, taki dźwięk wydobywa się z komputera skrzyni biegów.
zlutowałem to coś.
teraz - pobór prądu 0,03A
i - fura nie pali.
odczyt błędów sterownika nie możliwy. Błąd sterownika skrzyni biegów związany z błędnym połączeniem el. z ecu silnika.
przekręcam kluczyk a tu - prrrrrr . Za każdym razem, taki dźwięk wydobywa się z komputera skrzyni biegów.
rozlutuj tą przepaloną ścieżkę i sprawdź ponownie.
Sprawdziłem tą ścieżkę i wychodzi na to, że jest to połaczenie do pinu 19 czyli masy czujników. Nie zrobiłeś zwarcia między 18 i 19?
zlutowanie powoduje przepalanie się bezpiecznika 27. Po rozlutowaniu auto pali. Zlutowałem ponownie i pali bezpiecznik.
| Sprawdziłem tą ścieżkę i wychodzi na to, że jest to połaczenie do pinu 19 czyli masy czujników. Nie zrobiłeś zwarcia między 18 i 19? |
nie wiedział bym jak. Na stole sprawdzałem za pomocą oryginalnej wtyczki którą mam ze starej wiązki silnika.
W miejscu oznaczonym na czerwono są przylutowane diody zabezpieczające. Sprawdź czy między końcówkami nie ma zwarcia.

w pierwszym od lewej jest przejście.
| jimv8 napisał/a: |
| w pierwszym od lewej jest przejście. |
Usuń tę diodę i połącz ponownie ścieżkę. Ale uważaj aby nie pomylić polaryzacji. Najlepiej jak byś wstawił w to miejsce jakąś 1 Amperową diodę.
Odpowiedz do tematu