Elektryka i elektronika » [v8 d11] ciągnie prąd
Odpowiedz do tematu

Pobór do 20mA spada tylko na wyjętym bezpieczniku nr 27 czy musisz wyjąć 27 i 28?

Postaw piwo autorowi tego posta

Adi202 napisał/a:
Pobór do 20mA spada tylko na wyjętym bezpieczniku nr 27 czy musisz wyjąć 27 i 28?

muszę wyjąć obydwa.
czyli bezpiecznik 28 pobiera 0,11A a bezpiecznik 27 pobiera aż 0,69A

obojętnie w jakiej kolejności wyjmę, są od siebie nie zależne.

Wygląda mi na uszkodzenie w sterowniku silnika. Dla pewności powinieneś podpiąć go na stole w szeregu z amperomierzem. Plus pin 18, masa 10, 14, 24.

Adi202 napisał/a:
Wygląda mi na uszkodzenie w sterowniku silnika. Dla pewności powinieneś podpiąć go na stole w szeregu z amperomierzem. Plus pin 18, masa 10, 14, 24.

nie rozumiem. możesz jaśniej?

Mogę. Odepnij sterownik silnika i podłącz go według opisu do zasilacza lub akumulatora mierząc pobór.

sterownik pobiera 0.12A

podpiąłem sterownik s powrotem. Odpinając czerwono-brązowy przewód (stałe plus? - pin18 ecu) w kostkce nr. 15 nad nogami kierowcy powoduje spadek poboru prądu. Na wszystkie inne przewody w tej kostce brak reakcji.

na stole pinem 18 i masami pobiera 0,12A - a w aucie ponad 0,8A

120mA to i tak dużo jak na klemę 30. Pobór prądu na wyłączonym zapłonie nie powinien być większy niż 10mA czyli 0,01A. Pobór w sprawnym samochodzie z tych lat (bez dodatków typu alarm) powinien wynosić 3 do 7mA. Pin 18 w sterowniku to klema 30 czyli stałe zasilanie.

otworzyłem sterownik i o to taki widok -

zlutowałem to coś.
teraz - pobór prądu 0,03A

i - fura nie pali.

odczyt błędów sterownika nie możliwy. Błąd sterownika skrzyni biegów związany z błędnym połączeniem el. z ecu silnika.

przekręcam kluczyk a tu - prrrrrr . Za każdym razem, taki dźwięk wydobywa się z komputera skrzyni biegów.

rozlutuj tą przepaloną ścieżkę i sprawdź ponownie.

Sprawdziłem tą ścieżkę i wychodzi na to, że jest to połaczenie do pinu 19 czyli masy czujników. Nie zrobiłeś zwarcia między 18 i 19?

zlutowanie powoduje przepalanie się bezpiecznika 27. Po rozlutowaniu auto pali. Zlutowałem ponownie i pali bezpiecznik.

Adi202 napisał/a:
Sprawdziłem tą ścieżkę i wychodzi na to, że jest to połaczenie do pinu 19 czyli masy czujników. Nie zrobiłeś zwarcia między 18 i 19?

nie wiedział bym jak. Na stole sprawdzałem za pomocą oryginalnej wtyczki którą mam ze starej wiązki silnika.

W miejscu oznaczonym na czerwono są przylutowane diody zabezpieczające. Sprawdź czy między końcówkami nie ma zwarcia.

w pierwszym od lewej jest przejście.

jimv8 napisał/a:
w pierwszym od lewej jest przejście.

Usuń tę diodę i połącz ponownie ścieżkę. Ale uważaj aby nie pomylić polaryzacji. Najlepiej jak byś wstawił w to miejsce jakąś 1 Amperową diodę.

Odpowiedz do tematu