Pozostałe tematy » [A3 '05]Zdjęcie klem/ wyjecia akumulatora w celu naładowania
Odpowiedz do tematu
 [A3 '05]Zdjęcie klem/ wyjecia akumulatora w celu naładowania
Witam.
Dziewczyna zostawiła mi Audi A3, rok 2005, - jest na szkoleniu nie mam jak zapytać.

Czy mogę zdjąć klemy i wyjąć akumulator ( wolałbym go porządnie przez noc małym prądem naładowac w domu ),

Czy po włozeniu spowrotem wszystko bedzie ok ? nie trzeba tego robić w serwisie ? tak jak w niektórych autach ?

Jeśli nie to jak naładować akumulator ? z tego co się orientuję lepiej nie podłączac prostownika kiedy klemy sa podpięte....

Wiem że pytanie może banalne ale naprawdę proszę o odpowiedż

Postaw piwo autorowi tego posta

Zapraszamy do działu powitań. Lubimy jak się mówi "dzień dobry".

Możesz śmiało odłączyć akku, naładować i podłączyć. Będzie działać wszystko :)

Re: Zdjęcie klem / wyjecia akumulatora w celu naładowania A3
matPROx napisał/a:
Witam.
Dziewczyna zostawiła mi Audi A3, rok 2005, - jest na szkoleniu nie mam jak zapytać.

Czy mogę zdjąć klemy i wyjąć akumulator ( wolałbym go porządnie przez noc małym prądem naładowac w domu ),

Czy po włozeniu spowrotem wszystko bedzie ok ? nie trzeba tego robić w serwisie ? tak jak w niektórych autach ?

Jeśli nie to jak naładować akumulator ? z tego co się orientuję lepiej nie podłączac prostownika kiedy klemy sa podpięte....

Wiem że pytanie może banalne ale naprawdę proszę o odpowiedż

Podłaczenie prostownika bezpośrednio pod instalację jest dopuszczone po warunkiem, że dysponuje się odpowiednim sprzętem. Jeżeli nie nie ma się pewności co do prostownika lepiej nie experymentować.
Po odłączeniu i ponownym podłaczeniu akumulatora pojawi się mała "choinka" na zegarach po uruchomieniu silnika- czyli zaświecą się nieaktywne systemy. Zaświeci się kontrolka wspomagania czyli ikonka kierownicy oraz ABS +ESP. Wówczas trzeba będzie zrobić krótką jazdę testową najlepiej na jakimś placu. Auto rozpędzić "nie szybciej" niż 20km/h oraz kręcić kierownicą w lewo i prawo - czyli dosłowny slalom.
W/w procedura ma na celu uaktywnienie czujnika kąta skrętu.
pzdr

i może stracić pamięć radia, jeśli się nie mylę :mrgreen:

Cytat:
i może stracić pamięć radia, jeśli się nie mylę :mrgreen:

Zależy od radia :P

A tak poza tym to w zasadzie nic się nie stanie (złego - a o to pytał autor wątku). Jedyne co to zabiegi wymienione przez Adi202 i to wszystko ale to nie jest nic czego autor mógł by się bać.

A4 B6 czasem po dłuższej nieobecności zapomina o kluczykach i trzeba sterownikowi przypomnieć, oraz jak adi pisał przejechac się, żeby ESP zgasło no i kod do radia (rns-d navi plus)

Koledzy powiedzcie mi jedną rzecz. Czy mogą być przez chwilę do auta podłączone dwa akku? Jak tak to żaden problem. Podłączamy się obok klem z innym akku a odłączamy ten co chcemy naładować. Później na odwrót :)

Można tak? To nie miał by nikt problemu - ileż to inny akku na noc skołować :D

lsz napisał/a:

Można tak?

Dlaczego nie? Przecież nie ma różnicy jaki akumulator będzie podłączony.

Nie miałem pewności czy może komputer nie zwariuje jak są przez chwile podłączone dwa. Nigdy nie robiłem tego i tak teraz mi myśl przyszła. Ale + do + i - do - czy + do - ?

lsz napisał/a:
Nie miałem pewności czy może komputer nie zwariuje jak są przez chwile podłączone dwa. Nigdy nie robiłem tego i tak teraz mi myśl przyszła. Ale + do + i - do - czy + do - ?

+ do + a - do - :)

Dobrze wiedzieć może się kiedyś info przyda. A tym czasem dla autora wątku warto upewnić się czy akku jest odizolowany od niskiej temperatury. Przy bardzo dużym mrozie większość nie zakręci :) A jak właściwie się odizoluje (styropian etc.) to nie będzie taki podatny na zmienne środowiskowe :D :D

Dobry pomysł z tym drugim akumulatorem. Można sobie podładować obecny akumulator i nie tracić nawet na moment zasilania.
Oczywiście trzeba podłączyć równolegle, czyli + do +, a - do -. Tylko wtedy zachowamy napięcie 12V.

Odpowiedz do tematu