Skrzynie automatyczne » [A6 C4]Wymiana oleju w skrzyni automatycznej.
Odpowiedz do tematu

elmek13 napisał/a:
Ale żeby było śmieszniej uszczelka do tej miski ( z tą dziurką do założenia bagnetu) 150 zł

Więc jest sens? :roll:

to juz teraz poszaleli grubo.. :evil:
pozdrawiam..
:arrow:

Postaw piwo autorowi tego posta

Przepraszam że się wtrącam ale nie chce zakładać nowego tematu.Ponieważ mam nieszczelność na przewodzie od chłodzenia oleju skrzyni biegów, będę musiał albo dolać albo całkiem zmienić olej.U mnie właśnie jest ta rurka zakończona czerwonym plastikowym korkiem z chyba plombą. sleepwalker czy masz może dostęp do numeru tego bagnetu do skrzyni CDS takiej z kwadratową miską?Szukałem ale nie ma akurat podanego numeru części, a nie wiem czy jak jest ta rurka to nie będzie trzeba jej odkręcać do sprawdzenia poziomu oleju jak się nie ma bagnetu.

post zawiera załącznik
bagnet.JPG
Plik ściągnięto 89049 raz(y) 20,56 KB
bagnet.JPG
bagnet.JPG

wojtas1979 napisał/a:
Przepraszam że się wtrącam ale nie chce zakładać nowego tematu.Ponieważ mam nieszczelność na przewodzie od chłodzenia oleju skrzyni biegów, będę musiał albo dolać albo całkiem zmienić olej.U mnie właśnie jest ta rurka zakończona czerwonym plastikowym korkiem z chyba plombą. sleepwalker czy masz może dostęp do numeru tego bagnetu do skrzyni CDS takiej z kwadratową miską?Szukałem ale nie ma akurat podanego numeru części, a nie wiem czy jak jest ta rurka to nie będzie trzeba jej odkręcać do sprawdzenia poziomu oleju jak się nie ma bagnetu.
097 321 431 C

Wystawiono 1 piw(a):
wojtas1979

Pasiak napisał/a:
097 321 431 C
Dzięki

wojtas1979 napisał/a:
Pasiak napisał/a:
097 321 431 C
Dzięki
nie ma problema :mrgreen:

Pasiak napisał/a:
097 321 431 C
ale to jest numer miarki oleju od skrzyni z długą miską CBU,CFX,CEA,CFT i na rysunku wyglądają inaczej niż do mojej CDS. Czy te bagnety w rzeczywistości są takie same i będzie pasował do mojej skrzyni?

post zawiera załącznik
bagnet 2a.JPG
Plik ściągnięto 89030 raz(y) 23,3 KB
bagnet 2a.JPG
bagnet 2a.JPG

wojtas1979,uzupełnij dokładnie profil ,to nie będzie zamotki ;)

Wystawiono 1 piw(a):
wojtas1979

post zawiera załącznik
bagnet a100q automat.JPG
Plik ściągnięto 89026 raz(y) 116,47 KB
bagnet a100q automat.JPG
bagnet a100q automat.JPG

Pasiak napisał/a:
wojtas1979,uzupełnij dokładnie profil ,to nie będzie zamotki ;)
Jeszcze raz dzięki teraz widzę że to jest to o co mi chodziło. ;-) Dzięki temu numerkowi znalazłem stronkę http://www.unconventional...diAutoTrans.htm i widzę jak wygląda.

Re: [A6 C4]Wymiana oleju w skrzyni automatycznej.
[quote="Adi202"]
elmek13 napisał/a:
Pytanie:

Jeżeli chcesz tylko wymienić płyn bez wykręcania miski, to wystarczy spuścić całą zawartość miski przez korek spustowy i zalać ta samą ilością przez korek przelewowy- tak aby pompa miała co zassać. Po czym rozgrzej silnik do około 80°C i w pozycji N dolej tyle płynu, aż zacznie wypływać z przelewu. To jest najmniej inwazyjna metoda na wymianę ATFu.
pzdr

czy kazda nasza skrzynia ma taki przelew i moze jakis dokladny opis gdzie sie znajduje??
patrze i patrze,,a mozem slepy :P

na bagnesie malo co widac, olej sie zlewa z plastikem a raz widac wiecej, raz mniej...:(

jimv8 napisał/a:
czy kazda nasza skrzynia ma taki przelew i moze jakis dokladny opis gdzie sie znajduje??
kazda, niestety na chwile obecna nie mam dostepu do ETKI wiec ktos inny musi Ci pokazac :roll:

Otwór przelewowy jest w miejscu po bagnecie. Jeżeli ma "bagnet", to nie ma przelewu.
pzdr

Adi202 napisał/a:
Otwór przelewowy jest w miejscu po bagnecie. Jeżeli ma "bagnet", to nie ma przelewu.
pzdr

miejscu po bagnecie??
nie kumam,,bagnet sie wkreca PRAWIE w dolnej czesci miski skrzyni,,widac nawed na powyzszych rysunkach. innymi slowami odkrece bagnes,,,dam odplynac nadmiar oleju, przykrece i wszystko gra??

jimv8 napisał/a:
Adi202 napisał/a:
pzdr

miejscu po bagnecie??
nie kumam,,bagnet sie wkreca PRAWIE w dolnej czesci miski skrzyni,,widac nawed na powyzszych rysunkach. innymi slowami odkrece bagnes,,,dam odplynac nadmiar oleju, przykrece i wszystko gra??

Nie jestem do końca pewien, czy miska jest identyczna i otwór jest na tej samej wysokości, ale ten patent tak właśnie działa.

nie wiem jak wam sie to udaje
u mnie jest bagnes , czyli koncowka plastykowa i czarna.
po kazdym zanurzeniu wskazuje inny poziom,,a jak tu poprawnie wymierzyc??

jimv8 napisał/a:
nie wiem jak wam sie to udaje
u mnie jest bagnes , czyli koncowka plastykowa i czarna.
po kazdym zanurzeniu wskazuje inny poziom,,a jak tu poprawnie wymierzyc??

Poziom oleju sprawdza się na ciepłym oleju (10 minut jazdy) i na pozycji P. Oczywiście silnik musi być załączony. Inaczej każdy pomiar będzie się różnić od poprzedniego i nie będzie miarodajny.
pzdr

Odpowiedz do tematu