WItam
Odkąd tylko kupiłem niuńkę, nie działał parktronic - ani kontrolka się nie zapalała ani sygnału nie było. Postanowiłem zabrać się za niego i jak się okazało wtyczki instalacji całego systemu były rozłączone od modułu. Jak słusznie podejżewałem, nikt nie rozłączył parktronica, bo mu po prostu nie był potrzebny... Po podłączeniu kostek pojawił się taki objaw - Kontrolka na desce zapaliła się, potem kilkukrotnie zapiszczał brzęczyk i kontrolka zaczęła migać. I tak po każdym włączeniu zapłonu. Sprawdziłem - na przeszkody nie reaguje. Podlączyłem VAG-a
Pojawiły się błędy:
1546 - nieznany kod błedu - przerwa lub zwarcie do plusa
1626 - nieznany kod błedu - przerwa lub zwarcie do masy
Kasuję błędy, puszczam test ponownie i od razu wyskakują te same błędy.
I teraz moje pytanie - czy zaryzykować i od razu kupić nowy moduł, czy to będzie raczej wina gdzieś w instalacji i ściągać zderzaki? A może jeszcze jakoś sprawdzić moduł?
DOdam, że rozebrałem obudowe modułu, i stwierdziłam minimalne slady śniedzi na płytce, a takża na kilku pinach przy kostce (oczywiście przed podłączeniem wyczyściłem te styki)
Z góry dzięki
Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
[A8 4,2Q] Parktronic nie działa
nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale zacząłbym od czujników w zderzaku, może ktos kiedys wymieniał jeden z nich i coś pokićkał
Proponuje Tobie zaglądnąć pod zderzak. Prawdopodobnie przyczyna będzie leżeć po stronie połączeń czujników.
pzdr
pzdr
Dzięki koledzy, tak zrobię. zacznę od zderzaków.
Odpowiedz do tematu