Skrzynie automatyczne » [Audi V8] Szarpanie automatu
Odpowiedz do tematu

Czy z VINu te informacje da się rozkodować, by określić w stu procentach precyzyjnie potrzebny numer sterownika?

edit:

Rozkodowałem VIN na jednej ze stron i mam info potw., rok modelowy 1991, numer seryjny 003880.

Postaw piwo autorowi tego posta

Rozkodowanie z VINu może tylko ASO lub Pan Maciej. Ja mogę udzielić takiej informacji ale potrzebuję 10 literkę z VINu, 6 ostatnich oraz oznaczenie skrzyni biegów
Pierwsze dwie juz chyba mamy M-003880. Zostaje jeszcze typ skrzyni który masz na wlepce w grabażniku (przyklejona między głośnikami)
pzdr

VIN: xxxxxxxxxMx003880

Wlepka:

Takiego sterownika powinieneś szukać 441927156L
pzdr
P.S.
Całego VINu nie trzeba ujawniać. ;-)

Dziękuję bardzo. Dzisiaj zamówię. Czy Ty może pamiętasz gdzie szukać sterownika w aucie? Mi się obiło o uszy, że nad nogami kierowcy, ale chętnie bym potwierdził to info zanim zabiore się za rozbieranie deski od dołu.

KWs napisał/a:
Dziękuję bardzo. Dzisiaj zamówię. Czy Ty może pamiętasz gdzie szukać sterownika w aucie? Mi się obiło o uszy, że nad nogami kierowcy, ale chętnie bym potwierdził to info zanim zabiore się za rozbieranie deski od dołu.

Sterownik skrzyni przykręcony jest razem ze sterownikiem silnika nad kolanami kierowcy.

Dziękuję raz jeszcze.

[ Dodano: Nie 15 Mar, 2015 13:06 ]
Trochę czasu minęlo, a problem jak był tak jest.

Wymieniłem komputer sterujący i wymieniłem płytę sterującą, przy okazji olej po raz drugi. Problem jak był tak jest. I zastanawiam się co dalej.

1. Awaria wewnętrzna skrzyni, tylko pytanie, dlaczego czasami szarpie mniej, czasami mocniej, czasami wcale?
2. Uszkodzenie układu przeniesienia napędu - luzy na wale, czy przegubach. Dlaczego zacząłem to obstawiać? Charakter uderzeń, momenty, są dziwne. Gdy tocze się, ledwo przyśpieszając, a skrzynia przerzuci bieg, jest walnięcie, i szarpnięcie jakby ktoś w tyłek wjechał. Przy przyśpieszaniu - tak na pół gwizdka, nie ma ani szarpnięcia ani stuknięcia, ewentualnie lekkie "przeciągnięcie" ale ciężkie do opisania. Gdy przyśpieszam z gazem w podłodze, walnięcie i szarpnięcie znów się pojawia. Zmiana z D na R i w drugą stronę stuka. Zmiana z N na D lub N na R cisza, jeśli wcześniej był zapięty bieg docelowy. Dodatkowo - ruszając na suchym asfalcie, gdy zrobie to z gazem w podłodze, lub jeśli przejade przez nierówność typu śpiący policjant - coś skrobie/chrobocze/hałasuje przez chwile, a przy tym auto bardzo słabo przyśpiesza, jakby w tym momencie nie był przekazywany napęd w pełni.

Witam podkleję się pod temat ponieważ w mojej V8 D11 jest podobnie z tym że bez mocnych stuknięć u mnie jest tak że często jak przyśpieszam to tak jakby auto skrzynia się ślizgała tzn silnik przyśpiesza ale nie koniecznie auto , bardzo rzadko jest ale się zdarza że v-ka przyśpiesza bardzo płynnie aż mnie zaskakuje. Ostatnio zauważyłem (prawie rok stała bez jeżdżenia) że podczas odpalenia świecą się wszystkie ikonki biegów ale jak zgaszę to następnym lub za kolejnym razem już nie. Co może być przyczyną i czy może kolega rozwiązał ten problem??? Wybieram się do warsztatu zajmującego się naprawą ASB ale nie wiem czy bez wyciągania skrzyni będą w stanie cokolwiek mi powiedzieć a nie chciał bym pakować się w duże koszty. Z góry dzięki za jakieś podpowiedzi.

Przed oddaniem do naprawy mógłbyś spróbować odczytać błędy w sterowniku. Problemem może być, pompa olejowa, zużyte sprzęgło, zużytu olej lub jego brak.

Błędy jedynie chyba przez kody błyskowe. Postaram się je sczytać i zapodam tutaj.Olej z filtrem był wymieniany razem z rozrządem i prawdopodobnie również olej na dyfsze.

kapsel napisał/a:
Błędy jedynie chyba przez kody błyskowe.

Zwykłym VAG comem przez K-line odczytasz błędy.

Odpowiedz do tematu