W aucie Audi A6 C5 2,5TDI Quattro ze skrzynią automatyczną DEW, wycieka olej z lewej strony skrzyni biegów, przy skrzynce rozdzielczej z otworu na dnie bocznego kanału.
W skrzynce rozdzielczej odnotowałem zbyt wysoki poziom oleju, zmierzona ilość oleju 1,3L, według katalogu powinno być 0,8L i tyle jest obecnie.
W skrzyni biegów nie sprawdzałem poziomu oleju, jutro będzie sprawdzone oraz przekażę wyniki.
Czy wyciek z tego otworu na dnie bocznego kanału może być spowodowany zbyt wysokim poziomem oleju w skrzyni biegów?
Dołączam zdjęcia z opisem.
Dziś to jest 25 lipca 2018, sprawdziłem poziom oleju w skrzyni, nie jest za dużo, a być może za mało. Kolor oleju w skrzyni taki sam jak tego, który wycieka. Moje podejrzenia kieruję na wyciek oleju ze skrzyni. O wyciek podejrzewam uszkodzony uszczelniacz pomiędzy skrzynią biegów a skrzynką rozdzielczą (obudową przekładni Torsen). Zakładam że kanał i otwór stanowią ujście dla przeciekającego oleju przez uszczelniacz, ma to zapobiegać przedostawaniu się oleju ze skrzyni do komory przekładni Torsen.
Proszę o opinie w sprawie.