Pozostałe tematy » [B3 1,6TD CY] Pompa wody?
Odpowiedz do tematu
 [B3 1,6TD CY] Pompa wody?
wydaje mi się na 90%, ze padła mi pompa wody

no ewidentnie kapie tam spod spodu, jest pod autem kałuza (jak widzicie dośc spora :( ), jest to płyn chłodniczy, próbowałam na język :P a płynu w zbiorniczku jest grubo poniżej minimum :/
oprócz tego wycieku nie ma zadnych innych objawów, silnik pracuje normalnie, nagrzewa sie w swoim czasie, nie grzeje sie, trzyma temperature... dzis rano poprostu zauwazyłam te kałuze i na odpalonym silniku kapie stamtąd

czy w razie co, da się wymienic pompe wody bez ściagania rozrzadu w B3 1,6TD? pompa wody ma osobny pasek (tam są dwa paski klinowe)

Postaw piwo autorowi tego posta

Astaroth napisał/a:
padła mi pompa wody

Astaroth napisał/a:
silnik pracuje normalnie, nagrzewa sie w swoim czasie, nie grzeje sie, trzyma temperature..

Jedno jest pewne, na pewno nie padła. Gdyby tak się stało to w pare minut silnik by Ci się przegrzał i wywalił płyn. Obstawiałbym raczej uszczelkę przy pompie.

Wystawiono 1 piw(a):
Astaroth

nic się własnie nie grzeje, ja specjalnie go odpaliłam, zeby sobie chodził az się nagrzeje, no i tak, zaraz po odpaleniu na zimnym bardzo kapie, normalnie ciurkiem - az tworzy się kałuza, płynu w zbiorniku jest oczywiście poniżej minimum, ale kontrolka jeszcze nie mrugała, no a w miare jak sie grzeje juz kapie mniej, ogrzewanie normalnie pracuje, silnik dochodzi do temperatury mniej trochę niz połowa (na wolnych obrotach, bo na postoju chodził koło 20 minut), i tak ją trzyma, nie jeżdziłam oczywiście nim w tej sytuacji, ale wszystko się zachowuje na pozor normalnie

kiepsko widac, ale tak jest płynu (ta strzałka powyzej poziomu płynu to oczywiscie minimum)

Na drugim zdjęciu widać faktycznie nalot z płynu na pompie. No chyba, że któryś z przewodów dochodzących do niej spękał lub któraś obejma sie poluzowała, ale to trzeba by było zobaczyć od dołu w momencie jak cieknie.
Jeśli jednak z pompy to może to oznaczać że trzeba bedzie wymienić :-/ . Z tego co się orientuję nie istnieją zestawy naprawcze do pompy.

też obstawiam uszczelkę.

Wystawiono 1 piw(a):
Astaroth

Sergio napisał/a:
ale to trzeba by było zobaczyć od dołu w momencie jak cieknie

no ja próbowłam zdjęcie zrobic od dołu (to pierwsze), ale takie ciemne jest, ze nic nie widac :(

jeżeli mnie pamięć nie myli to te pompy wody mają w obudowie mały otworek z którego kapie płyn w momencie gdy uszczelniacz pompy zaczyna przeciekać. w każdym razie, polecał bym wymiane pompy na druga przy demontażu choćby z powodu uszczelki.
powodzonka :)

Wystawiono 1 piw(a):
Astaroth

a czy trzeba ruszac rozrząd przy wymianie pompy w tym modelu? tam ma pompa swój własny pasek (dwa paski klinowe sa - osobny alternator, osobny pompa)

Astaroth napisał/a:
a czy trzeba ruszac rozrząd przy wymianie pompy w tym modelu? tam ma pompa swój własny pasek (dwa paski klinowe sa - osobny alternator, osobny pompa)

Pasek rozrządu i pasek klinowy, to zupełnie inna sprawa. Nie trzeba ruszać rozrządu.

Wystawiono 1 piw(a):
Astaroth

no i teraz jeszcze jedna sprawa ja mam swapa silnika jest CY a nie RA jak powinien byc w tym modelu, czy może wiecie czy pompa do CY jest taka sama jak do RA? Etka mi się właśnie wysypała i nie mogę podejrzeć..

Sprawdziłem to i wychodzi, że pasuje.
pzdr

Wystawiono 1 piw(a):
Astaroth

Astaroth napisał/a:
no i teraz jeszcze jedna sprawa ja mam swapa silnika jest CY a nie RA jak powinien byc w tym modelu, czy może wiecie czy pompa do CY jest taka sama jak do RA? Etka mi się właśnie wysypała i nie mogę podejrzeć..

Hej podaje nr i ceny pompy do Ciebie Cy

SKF - VKPC 81410 - 187zl
Febi - 01286 -101zl
Kager - 33-0060 - 99zl

Ceny detal, wszystkie do nabycia w CL Fota Lodz.
Marki od najlepszej w dol.

Wystawiono 1 piw(a):
Astaroth

we wtorek o 9 odstawiam do mechaniora, dzieki jeszcze raz, to juz wszystko wiem ile strace $ ;)

Odpowiedz do tematu