No ja bym tak to właśnie zrobił. Co prawda w Polsce ten system chyba ciągle nie działa, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby podłączyć to tak jak być powinno.
Sprawdź w zegarach w adaptacji kanał 62.
Odpowiedz do tematu
TMC pełni dwie funkcje - pierwsza odbiór informacji o korach drogowych, druga to interfejs CAN. RNS możesz podłączyć również bez TMC. Musiałbyś tyko wyłączyć w RNS funkcję TMC aby nie informowało za każdym załączeniem zapłonu braku komunikacji z TMC.
Jeżeli aktualnie jest Symphony, to nic więcej nie musisz wymieniać.
Odpowiedz do tematu
Kanal 62??? a Co to i gdzie to i z czym to sie je? generalnie zalezy mi zeby fis poprawnie dzialal i spelnial funkcje sobie przypisana. Nie chodzi mi informacji o korkach czy sytuacji na drodze o jakiej infromuje tmc tylko wlasnie o ten fis-jak masz jakas recepte to podaj mistrzu zloty...-)
Do tego będziesz potrzebować VAGa. Musisz przeprogramować bramę diagnostyczną CAN Infotainment która odpowiedzialna jest za wszystkie urządzenia audio. Wystarczy dodać Navi do listy i zegary zaczną wyświetlać dane.
Tak zrobie kolego sympatyczny. Tylko najpierw musze podlaczyc antene gps-nie mam koncowki ktora wchodzi do navi-tzW SMB. Zastanawiam sie czy nie kupic takiej taniej anteny gps za 30-40zl juz ta koncowka i ewntualnie pokombinawac przelozyc koncowke pod ta antene oryginalana triplex. Co prawda mozna kupic tylko koncowke za 10 zl ale skoro cala antena kosztuje 30 to warto zaryzykowac bo moze akurat na tej podrubie navi bedzie widziala satelity. Szukam jeszcze polskiego menu-ale to juz pi***ola... dzieki bardzo za pomoc-Pozdrawiam.
Te podróbki dają sobie radę. W niektórych przypadkach lepiej niż oryginalne.
dzieki bardzo-powiadomie jak poszlo-trzymaj sie
Witam, mam problem podłączyłem tuner tmc ale nie wyświetla mi komunikatów z navigacji
Witam!
Odgrzeję kotleta
Kolega ma w planie w ramach rekompensaty za dzwonka założyć Audi Navi Plus. Ma A6 C5 2000r, do tego mały FIS, więc tylko podstawowe informacje wyświetla. Ma zakupić kompletny zestaw Navi z kablami, TMC, anteną i zmieniarką. Teraz pytanko, czy nie mając Full FIS muszę podłączać TMC i czy da się uruchomić i zakodować Navi i nic się nie zbuntuje?
Odgrzeję kotleta
Kolega ma w planie w ramach rekompensaty za dzwonka założyć Audi Navi Plus. Ma A6 C5 2000r, do tego mały FIS, więc tylko podstawowe informacje wyświetla. Ma zakupić kompletny zestaw Navi z kablami, TMC, anteną i zmieniarką. Teraz pytanko, czy nie mając Full FIS muszę podłączać TMC i czy da się uruchomić i zakodować Navi i nic się nie zbuntuje?Jeszcze niech dokupi tunel srodkowy popielniczke i klimatronik bo tez sa inne
| sansai napisał/a: |
| czy nie mając Full FIS muszę podłączać TMC? |
TMC pełni dwie funkcje - pierwsza odbiór informacji o korach drogowych, druga to interfejs CAN. RNS możesz podłączyć również bez TMC. Musiałbyś tyko wyłączyć w RNS funkcję TMC aby nie informowało za każdym załączeniem zapłonu braku komunikacji z TMC.
Radio które teraz ma to audi symphony, więc 2 Din.też się zmienia climatronik i tunel środkowy?
| sansai napisał/a: |
| Radio które teraz ma to audi symphony, więc 2 Din.też się zmienia climatronik i tunel środkowy? |
Jeżeli aktualnie jest Symphony, to nic więcej nie musisz wymieniać.
jutro biorę się za montaż tej navi, którędy mam ciągnąć kable do anteny i do zmieniarki?
już podłączona
kable poszły przy lewym progu- troszkę bawiłem się z antenami, która do czego, ale chyba się udało. Jeszcze zostało przekodowanie bo wciąż upomina się o TMC ale to już betka, no i generalne sprawdzenie navi, bo płytka którą miałem nie chciała ruszyć, muszę z tym powalczyć
już podłączona
kable poszły przy lewym progu- troszkę bawiłem się z antenami, która do czego, ale chyba się udało. Jeszcze zostało przekodowanie bo wciąż upomina się o TMC ale to już betka, no i generalne sprawdzenie navi, bo płytka którą miałem nie chciała ruszyć, muszę z tym powalczyć
podłączyłem TMC do Navi RNS. Po przekręceniu kluczyka do zapłonu wyświetla sie na FIS "AUDI NAVIGATION PLUS" czyli komunikuje sie z licznikiem po CANach. Wszystko podłączone. Co musze w kodowaniu zmienić by ten RDS na FIS ruszył ? Posiadałem wcześniej Navi BNS na FIS (w bagażniku) proszę o odpowiedź jakie kodowanie i gdzie
Anteny GPS nie podłączyłem jeszcze bo nie mam przejściówki do anteny na klapie sedana z BNS. A antene od radia podlaczylem do RNS, nie pasuja do siebie koncówki (TMC-RNS) z radia.
pozdrawiam
Anteny GPS nie podłączyłem jeszcze bo nie mam przejściówki do anteny na klapie sedana z BNS. A antene od radia podlaczylem do RNS, nie pasuja do siebie koncówki (TMC-RNS) z radia.
pozdrawiam
Wyświetlanie zmienia się w kanale 62 adaptacji. Dla RNS D powinno wynosić 005 przy podstawowym wyposażeniu.
Odpowiedz do tematu