Klimatyzacja » [V8 D11] webasto wodne - schemat/działanie
Odpowiedz do tematu

jimv8 napisał/a:
czrno/niebieskie i czarno/żółte przewody są grube, jakieś 2,5 lub 4 mm2, reszta 1,5mm2.

To OK. Właśnie chodziło mi o przewody zasilające .Powinno w takim razie coś pomóc.

Postaw piwo autorowi tego posta

:)
no więc wygrzebałem w garażu dwa przekaźniki 79 i założyłem. Teraz tak. Zegary klimy nadal nic, martwe. Aaale gdy odpale webasto to jest na wyświetlaczu od klimy życie :) (to znaczy że widać temp. zewnętrzną, można wyłączyć wyświetlacz przyciskiem off lub zmienic tryb nawiewu). Gdy przekręcę kluczykiem to nadal działa ale w momencie gry odpalę znów wszystko znika.
być może właściwe przekaźniki rozwiążą problem?

jimv8 napisał/a:
:)
no więc wygrzebałem w garażu dwa przekaźniki 79 i założyłem. Teraz tak. Zegary klimy nadal nic, martwe. Aaale gdy odpale webasto to jest na wyświetlaczu od klimy życie :) (to znaczy że widać temp. zewnętrzną, można wyłączyć wyświetlacz przyciskiem off lub zmienic tryb nawiewu). Gdy przekręcę kluczykiem to nadal działa ale w momencie gry odpalę znów wszystko znika.
być może właściwe przekaźniki rozwiążą problem?

Sądzę, że na pewno. W klimatyzacji brakuje napięcia po zapłonie (kończy się na przekaźniku) Zanim dobierzesz właściwy przekaźnik podłącz układ pomijając Webasto. Załącz zapłon i poszukaj w tych gniazdach 12V tyczy się to tylko tych grubych przewodów. Załącz na wyłączonym zapłonie Webasto i również sprawdź na którym przewodzie jest 12V. Ten trzeci przewód to będzie klimatyzacja. Połącz go zworką do przewodu z zapłonem i po problemie.

dzien doberek,
znalazłem ten kabelek, czarno/niebieski. wyświetlacz pokazuje ale nie steruje nadmuchem. To znaczy - nic nie dmucha :) klapek nie słychać przy zmianie bi-lew czy szyba.

jimv8 napisał/a:
dzien doberek,
znalazłem ten kabelek, czarno/niebieski. wyświetlacz pokazuje ale nie steruje nadmuchem. To znaczy - nic nie dmucha :) klapek nie słychać przy zmianie bi-lew czy szyba.

To pogratulować. Do nadmuchu masz ten drugi przekaźnik z nim zrób to samo co z zasilaniem sterownika klimy czyli załącz Webasto, znajdź na grubym przewodzie 12V, połącz ze sobą dwa pozostałe i powinno działać.
pzdr

i jest BOMBA :)
tak jak mówiłes Adi..działa :)

jimv8 napisał/a:
..działa :)

Bo miało działać. ;-)

podepnę się troche pod temat. U siebie też mam Webasto i wiem że mi działa, ale problem mam z ładowaniem dodatkowego aku a raczej z jego brakiem. wiecie może jak to naprawić, co może być przyczyną? dodam, że elektryk ze mnie kiepski, ale jakoś sobie radzę.

papel napisał/a:
podepnę się troche pod temat. U siebie też mam Webasto i wiem że mi działa, ale problem mam z ładowaniem dodatkowego aku a raczej z jego brakiem. wiecie może jak to naprawić, co może być przyczyną? dodam, że elektryk ze mnie kiepski, ale jakoś sobie radzę.

Przy akumulatorze powinieneś mieć bezpieczniki. Jeżeli wszystkie będą sprawne, to zostaje jeszcze przekaźnik.
pzdr

z tego co zaobserwowałem to ładowanie działa przez przekażnik, chyyba 214 lub 213 z grubimy nóżkami. kolejna rzecz są małe przekażniczki obok tego przekażnika ale nie wiem czy odpowiadają za ładowanie. (przynajmniej u mnie) masz dodatkowy bezpiecznik płytkowy zamontowany przy głównym akku pod siedzeniem. jest z boku w czarnej puszce i są to dwa czerwone przewody grubości 30-50mm2.

dzięki wielkie:) sprawdzę to i odpowiem czy pomogło:)

gdzie się znajduje pompka? nic nie słychać w tyle v'ki :/

Dokładnie pod zbiornikiem po prawej stronie. Jeżeli nie słychać pompki oznacza, że Webasto nie działa. Cykl pracy grzania zaczyna się od napełnienia komory benzyną. Po napełnieniu komory następuje głośne bum bum (zapłon) i 60minut ostrej jazdy. ;-)
Jeżeli zaraz po załączeniu Webasta załącza się studzenie pieca (dość słyszalny gwizd) oznacza, że masz coś nie teges z elektryką. Na pierwszą linię idzie pompka paliwa której nie słychać (zatarta) potem przepalona świeca lub czujnik przegrzania (wkręcony w korpus Webasto)
Kubuś do roboty zima idzie. ;-)

dzisiaj zajrzałem do mojej instalacji webasto i okazało się że mam przepalony bezpiecznik koło głównego aku. w poniedziałek jak się uda to zakupie bezpiecznik i sprawdzę resztę instalacji:)

po wymianie bezpiecznika ładowanie na aku od webasto powróciło:) kosztowało mnie to 4.35zł za 3 bezpieczniki (2 zostają tak na wszelki wypadek ;P )

dzięki koledzy za pomoc w naprawie Audiczki:)

no więc po krótkiej przerwie ruszam z tematem. w używkach liiipa no więc dzwoniłem do serwisu i olali mnie w sprawie przekażników do webasta - PAN magazynier prosił o numery części :shock:
dojdziemy jakoś do tego ??

Odpowiedz do tematu