słowem wstępu; zajęło mi to pół roku ale udało mi się w końcu dorwać A6 C4 2.8 (193KM) quattro avant z 1997 w bardzo dobrym stanie, przejechane 321 000 (potwierdzone wszystkim czym się da
Oczywiście jest kilka mankamentów (auto ma 24 lata), zacznę od skrzyni. Zaznaczę też iż jeździłem już kilkoma automatami, różnych marek ale nigdy bardzo długo - to jest mój pierwszy własny automat.
Też słowem wstępu; biegi zmienia dobrze; jak lekko depczę to zmiany są prawie nie zauważalnie, jak depnę mocno to kręci wysoko i zmiany są już wyraźnie odczuwalne. Przy spokojnej jeździe jak depnę to zrzuca w dół i ogień. Przy dojeździe do świateł, ładnie zrzuca biegi wraz ze spadkiem obrotów, z 2 na 1 jest to bardziej odczuwalne. Zakładam więc że tutaj jest wszystko ok? Czy zwrócić jeszcze na coś uwagę?
1. Przy zmianie biegu z P na R oraz na odwrót z R na P czuć wyraźnie tąpnięcie/szarpnięcie/stuknięcie, nie ważne czy zimny/ciepły. Były też sytuacje że na rozgrzanym silniku to nie wystąpiło, wydaje mi się że wtedy samochód stał nie na płaskim, tylko pod jakimś kątem - ale może mi się wydaje. Przy zmianie z P na D i na odwrót lub z P na N i na odwrót nie ma czegoś takiego.
I teraz pytanie; czy jest to normalne czy nie? Naczytałem się różnych rzeczy i już w końcu nie wiem
Ogólnie jest to dla mnie nieprzyjemne wrażenie/odczucie...
Dodaję filmik (trzeba podgłośnić, najlepiej słychać przy pierwszej zmianie): https://youtu.be/6aeEMoaN10M
2. Wyświetlacz biegów/trybów na desce. Po zmianie biegu na P nie zawsze świeci się podświetlone P, czasem po prostu znika P i podświetlenie - nie ma nic (tj. inne tryby się świecą niewybrane), a wybrany jest tryb P. Czasem wystarczy ponownie wrzucić P i wtedy jest ok. Zdarzyło się też raz że znikło R!
Pytanie; czy to jest tylko kwestia kosmetyczna, czy może jest coś nie tak z trybem P? Co może być przyczyną i jak to naprawić?
Dodaję filmik na którym widać jak znika P: https://youtu.be/cvVMhOrIS2E
Dodane:
Nie patrzyłem na oznaczenia skrzyni w samochodzie, ale zakładam że to jest ZF4HP18FLE.
Oraz pytanie; czy w tej skrzyni przeprowadza się jakąś adaptację? I jeśli tak, to na co ta adaptacja ma wpływ lub co dokładnie robi?
Dodane:
3. Doszedł kolejny problem. Byłem dzisiaj na podnośniku rano zobaczyć jak sprawy się mają z wyciekami - były jakieś i myślałem że to silnik. A to nie silnik...
...najbardziej upaćkana jest skrzynka rozdzielcza za skrzynią w kierunku wału napędowego, kolor oleju jest żółty. Po wyczyszczeniu i zrobieniu 15km, czuć fajczony olej (nie silnikowy - inny zapach). Póki co nie będę jeździł.
I teraz tak, po świętach podjadę jeszcze raz zobaczyć na podnośniku - gdzie traci olej. Jak nie będzie to nic prostego lub nie będzie wiadomo skąd cieknie - zostaje mi jakiś serwis skrzyń.
Dwa pytania; po pierwsze skąd może ciec, czy są jakieś typowe/znajome miejsca?
Po drugie, jaki warsztat możecie mi polecić od skrzyń - co tylko skrzynie robią i się znają na nich dobrze? Interesuje mnie warszawa i bliskie okolice.
Pozdrawiam, Doman.