Wklejenie tak, ale fotki są mało przejrzyste.
jesli tego nie odczytasz Adi jutro zrobie barzdo dokladne fotki.Bynajmniej postaram sie.Ale i tak dziekuje Ci za bezinteresowna pomoc
Skrzynia jeżeli się nie mylę, to GJT czyli jest to jednak multitronic.
Witam wszystkich ponownie Adi mam pytanko do Ciebie.Jak wymienic czujniki cofania,jak zdiagnolizowc ,ktory nie dziala?Przeprowadzilem adaptacje swojej skrzynki.Dzwonilem do Polski do warsztatu specjalizujacego sie tylko skrzyniami automatycznymi audi-multitronik(nazwisko goscia to Sopa)gosc ma super recenzje i poradzil mi abym najpierw uporal sie z czujnikami cofania bo ta moze byc przyczyna mrugania kontrolek na desce.Opisal mi bardzo szeroko czym naprawde rozni sie skrzynia tiptronik od multitronika i niestety ja mam multitronik przed modernizacja(6 lamelek)Multitronik poznaje sie glownie po sposobie przerzucania biegow podczas jazdy. Te slowa cytuje za panem Sopa.W Tiptroniku podczas przyspieszania obroty silnika podnosza sie i spadaja po przelaczeniu sie skrzyni na wiekrzy bieg,multitronik trzyma stale obroty a prace silnika slychac tak jakby slizgalo sie sprzeglo.Autem przyspiesza sie bardzo komfortowo jak meleksem(jest wrazenie jakby skrzynia posiadala jedeg bieg)
[ Dodano: Nie 29 Sie, 2010 15:45 ]
o adaptacji skrzyni kontrolki skrzynia zachowuje sie prawidlowo ,nie szarpie na wstecznym i sprawia duza przyjemnosc z jazdy.W tygodniu wymienie jeszcze olej(w tym typie skrzynki jest specjalny olej zalecany przez audi)
[ Dodano: Nie 29 Sie, 2010 17:14 ]
Jeszcze jedna mala prospa,pomezeszz mi to doczytac?
[ Dodano: Nie 29 Sie, 2010 17:33 ]
Adi znalazlem na necie pare chwil temu kody audi i skopiowalem.nzalazlem tam kod (0G7) Pisza tam ze to kod tiptronic.Zwariuje za moment,bo juz sam niewiem czym wkoncu jezdze .
Nie sądzę, aby Parktronic wbijał błędy do skrzyni biegów. Parktronic posiada osobny moduł w którym zapisywane są błędy. Teoretycznie jest to możliwe, ponieważ w Twoim modelu jest już magistrala CAN, lecz skrzynia i moduł parkowania to różne magistrale.
Nie przeszkadza to w niczym abyś to również naprawił. Do tego będziesz jednak potrzebował obojętnie jaki interfejs KKL oraz program diagnostyczny np VAG-COM. Po odczytaniu błędów dowiesz się który z 4 czujników ma awarię.
Kod 0G7 to faktycznie jest tiptronic, ale nie chodzi tutaj o typ skrzyni, lecz o możliwość przełączania biegów. Czyli posiadasz też Tiptronic.
Silnik typ BDG
skrzynia biegów typ GJT
kolor lakieru Y7R - błękitny kryształ - metalik
kolor wyposażenia wnętrza N1H - jasno platynowy szary.
E0A - wersja podstawowa
0GG - Euro 4
4UF - Airbag kierowcy i pasażera z funkcją wyłączania poduszki pasażera
6XD - lusterko zewnętrzne elektrycznie ustawiane i podgrzewane
5SJ - lusterko lewe typu konvex
6TS - lusterko prawe asferyczne duże - (standard dla wersji angielskiej)
1KD - tarcze hamulcowe tył
J1R - akumulator 420A (82Ah)
1LG - tarcze hamulcowe przód
1BE - zawieszenie sportowe
3FA - pełny dach
5TM - dekory Alu
7X1 - Parktronic
F0A - wyposażenie standardowe
8GU - alternator 140A
0G7 - tiptronic
0YC - kategoria wagi 3 nacisk tylnej osi
0JK - kategoria wagi 10 nacisk przedniej osi
T1K - 6cio cylindrowy silnik Diesla 2,5L
3ND - tylna kanapa i oparcie nieskładana
8JK - reflektory elipsoidyczne ruch lewostronny
U1D - zegary w mil/h
X2B - wyposażenie Wielka Brytania
1N1 - standardowe wspomaganie kierownicy
1MR - skórzana kierownica
3HA - wyposażenie bez częściowej skóry
8Q1 - regulacja wysokości świecenia reflektorów
9Q2 - FIS
8Z5 - chłodnica nie na ciepłe kraje
D1P - 6cio cylindrowy TDI 2,5L 120KW 24V VEP
7Q0 - bez nawigacji
C9V - Alu 7,5J/17"
7K0 - bez kontroli ciśnienia ogumienia
4X1 - Airbag boczny przód
V1J - wzmocnienie zderzaka
6R0 - dźwignia biegów automat
3PF - przednie fotele elektrycznie regulowana wysokość
4KC - szyby boczne i tył Thermo
3Y0 - bez rolety
4K4 - zamek centralny z pilotem
5D1 częstotliwość nośna pilota od 433,92 do 434,42 MHz
1SA - bez osłony silnika
Q1A - siedzenia przód standard
4GP - przednia szyba Thermo z paskiem zielonym i okienkiem na VIN
Dobrze,m że miałeś podstawowe wyposażenie.
pzdr
Adi to jednak moja Niunka ma tiptronik?
[ Dodano: Nie 29 Sie, 2010 23:19 ]
dlaczego dobrze ze podstawowe wyposarzenie
[ Dodano: Nie 29 Sie, 2010 23:23 ]
5TM - dekory Alu
7X1 - Parktronic
Adi podpowiedz mi jeszcze co to oznacza i jak myslisz?Jednak mam tipa?
[ Dodano: Nie 29 Sie, 2010 23:25 ]
co sadzisz o tym auciemMam najechane 70 tys mil czyli okolo 100000 km
[ Dodano: Nie 29 Sie, 2010 23:29 ]

mam nadzieje ze kiedys nas to spotka
Witam wszystkich klubowiczow.Przepraszam ze tak dlugo nie odpisywalem ale praca zajmuje wieeele czasu.Chce opisac co zrobilem w celu naprawy mojej usterki moze to pomoze innym klubowiczom.Zaczalem od podstawy...wymiana oleju w autoryzowanym servisie Audi,zmienilem dwa uszkodzone czujniki cofania(dwa srodkowe nie dzialaly),przeprowadzilem adaptacje skrzyni na jeden no moze na dwa dni pomoglo.Skrzynia zmienia biegi prawidlowo,ciagnie do przodu normalnie ale znowu zaczely mrugac te nieszczesne kontrolki na desce.Wyczytalem juz chyba wszystkie mozliwe wiadomosci na ten temat i nie znalazlem nic.Dzieje sie to prawie zawsze po pierwszych 10-15 minutach od uruchomienia silnika.Gdy naprzyklad zatrzymam sie na swiatlach i przelaczam na .P. kiedy chce kontynuowac jazde i wlaczam .D. zaczynaja mrugac wszystkie kontrolki.zatrzymuje sie wtedy,wyjmuje kluczyki ze stacyjki ,uruchamiam ponownie silnik i kilkakrotnie wlaczam biegi .R. i .D. oraz .P. i prawie zawsze przestaja mrugac pokazujac prawidlowie biegi z ktorych korzystam.Moge wtedy jechac nawet ponad 10 godzin non-stop i wszystko jest super ale nie dziala parktronok i czujniki cofania.Na drugi dzien gdy zapalam zimny silnik ,dziala parktronik,dzialaja wszystkie biegi i prawidlowe sa wskazania kontrolek az do pierwszych 10ciu 15 min....i tak w kolo to samo .Poradzcie co z tym zrobic,nikomu nie dzialo sie nigdy tak samo?Jestem doswiadczonym kierowca i duzo jezdze ale automat posiadam pierwszy raz i niewiem czego i gdzie szukac.Darek