Układ hamulcowy » Audi A3 1,8T - odpowietrzenie hamulców z ABS i ESP
Odpowiedz do tematu

tak, tłoczki wciskam. Przy takiej procedurze automatycznie jest wymieniany płyn co robię ''obowiązkowo'' przy każdej wymianie klocków gdyż prawie nikt tego nie robi. Koszt 40zł a jaka różnica.

Wystawiono 1 piw(a):
eleszet
Postaw piwo autorowi tego posta

Dobra. Reasumując.
*Odkręcam zbiorniczek na płyn i wszystkie odpowietrzniki.
*Zlatuje mi stary płyn.
*Uzupełniam nowym płynem.
*Odpowietrzam tradycyjną metodą czyli na wyłączonym zapłonie kilka razy druga osoba pompuje mi pedałem hamulca i przytrzymuje do końca wciśnięty a ja odkręcam odpowietrznik prawego tylnego koła i po chwili zakręcam. I tak robię aż zacznie lecieć sam płyn bez powietrza. Później lewe tylne. Prawe przednie. Lewe przednie.
*Później ściągam zaciski i cofam wszystkie tłoczki, zakładam zaciski ponownie.
*Uruchamiam procedurę w VAGu.
*Powtarzam to co napisałem powyżej czyli:
"na wyłączonym zapłonie kilka razy druga osoba pompuje mi pedałem hamulca i przytrzymuje do końca wciśnięty a ja odkręcam odpowietrznik prawego tylnego koła i po chwili zakręcam. I tak robię aż zacznie lecieć sam płyn bez powietrza. Później lewe tylne. Prawe przednie. Lewe przednie."

Całość dobrze podsumowana?

jaki skrupulatny :D

odkręcasz korek i wyjmujesz sitko
wysysasz ile się da ze zbiorniczka
zalewasz świeżym pod korek
podczas pompowania pedału hamulca odpowietrzasz po kolei każde koło osobno (LT-PT-PP-LP) w międzyczasie pilnujesz stan w zbiorniczku dolewając świeży płyn.
- robisz to za pomocą wężyka założonego na odpowietrznik (który luzujesz 1-2 obroty) z drugim końcem zanurzonym w pojemniku gdzie patrzysz czy leci świeży płyn i obserwujesz bąbelki. Gdy brak bąbelków zakręcasz odpowietrznik (z wyczuciem) przy wciśniętym pedale ham. w podłogę.
zdejmujesz zaciski, czyszczenie krawędzi jarzma (niczym nie smarujesz, ma być suche), smarujesz prowadnice pod osłonką gumową i wciskasz tłoczysko, zakładasz zacisk z klockami przylegającymi do tarczy ham.
dolewasz płyn do zbiorniczka aż pod korek
uruchamiasz procedurę pompy
powtarzasz odpowietrzenie
dolewasz płyn do właściwego poziomu i zamykasz.

Cytat:
jaki skrupulatny :D

Lepiej się dopytać niż zrobić źle. Sądzę, że 95% mechaników odpowietrzało by tak jak ja to robiłem do tej pory. A żeby było dokładnie sam widzisz, że są pewne szczegóły ;)
Samo to żeby zdjąć zaciski i wcisnąć tłoczek - który mechanik to robi?! Dlatego cieszę się, że mi to tak objaśniłeś, bo zrobię sobie to sam tak jak mi napisałeś i będzie lepiej niż jak bym zajechał do mechanika ;)

Co do Twojej instrukcji to jedyna trudność to rozpoznać kiedy leci jeszcze stary a kiedy już nowy płyn. Dlatego myślałem najpierw spuścić a później napełnić ale coś z Twojej porady wnioskuję, że taki zabieg mógł by mi utrudnić pracę bo bym miał CAŁY układ zapowietrzony a Twoja wersja przewiduje tylko częściowe zapowietrzenie. Masz jakiś sposób na rozpoznanie ile jeszcze tego starego płynu? Czy na "oko"? :P

Bardzo dobrze robisz. Dzięki takim regułom jakie sobie wyrobiłem mam mnóstwo napraw z polecenia bo efekty są widoczne i odczuwalne.

Uwierz że rozpoznasz kiedy leci świeży płyn :-> jako pojemnik użyj słoika to będzie wszystko dobrze widoczne.

Bardzo dziękuję Ci za takie podejście i sumienne objaśnienie mi tej kwestii.
Sam widzisz - jestem hobbystą ale nie mechanikiem i brakuje mi często podstaw.
Ale dla chcącego nic trudnego.
Na naukę nigdy nie jest za późno.
10 pytań + dokładność = bezpieczeństwo i satysfakcja ;)

Jeszcze raz WIELKIE thx!

PS Jak znajdę "chwilę" to zrobię to i napiszę o wrażeniach :)

Odpowiedz do tematu