Nie no,

już jestem mądry.
A swoją drogą to powinien być taki poradnik od A do Z.
Wiem, wiem, że wszystko jest w necie, ale ja nie potrafię poskładać tego do kupy.
Zauważyłem ,że temperatury zewnętrznej mi nie wyświetliło na FIS-ie.
Czy to może następna pułapka?
Wyświetli się jak podasz sygnał z klimy.
Nadal nie rozumiem Adi202.
Czy muszę doprowadzić jakiś kabelek od klimatronica?
| robak26 napisał/a: |
Nadal nie rozumiem Adi202.
Czy muszę doprowadzić jakiś kabelek od klimatronica? |
Tak jak pisałem wyżej, musisz doprowadzić do zegarów sygnał z czujnika temperatury którego znajdziesz w klimie.
Kupiłem te zegarki, sprzedawca troszkę opuścił.
http://allegro.pl/show_item.php?item=4326034021
Gdzie szukać wsadu?
Na zdjęciu widać ,że FIS jest sprawny i że producent to VDO.
Ostatnio zmieniony przez robak26 Sob 14 Cze, 2014 14:42, w całości zmieniany 2 razy
93c86
A co ci po nim? Każdy licznik ma swój wsad tym bardziej, że to już inny zegar.
Myślałem ,że gdy przełożę tarczkę od prędkościomierza i wgram wsad EU to będzie hulać.
No jeszcze kodowanie i przebieg, ale to to już na końcu.
Gdybyś pisał troszkę jaśniej to w jednym temacie mógłby się zrobić mały poradnik.
Jak przełożysz cyferblat z innych zegarów nie wyskalujesz prędkościomierza. Musiałbyś również przerobić wsad zegarów ponieważ tarcze angielskie w mph mają w innym miejscu zaznaczone prędkości w kmh
Zegary Jaeger zawartość eeprom zapisana jest w mikroprocesorze Motorola
Zegary VDO zawartość zapisana jest w pamięci 93c86
Waga wsadów (rozmiar) jest taka sama 2048KB, ale sama budowa wsadów zupełnie inna.
Proponuję odczytać zawartość z oryginalnego licznika do odczytu PINu i ewentualnie poddać go modyfikacji dla uzyskania właściwych wskazań km/h.
Teraz wiem o czym piszesz.
PIN z oryginalnych mi już wydobyłeś.
Chodzi teraz o to aby w anglika wgrać wsad od EU.
Wtedy wskazówka licznika zmieni swoje wahania.
Następnie podmieniam tarczkę i koduję licznik do mojego auta.
Robiłem już takie coś w Leonie, gdzie montowałem licznik z FIS-em od Passata B5.
Tam przepisywałem "komórki" i obyło się bez adaptacji.
Lecz wsad w Audi jest inaczej zbudowany i nie wiem które "komórki" za co odpowiadają.
Np. za wskazania wskazówki licznika, bo naliczanie kilometrów to już kodowanie powinno załatwić.
[ Dodano: Sob 21 Cze, 2014 17:44 ]
No i się udało, dzięki koledze
Adi202, który wydobył PIN ze starych zegarów.
Jak zamierzałem ,tak zrobiłem.
Wrzuciłem do licznika o oznaczeniu
8D0 920 980J wsad , który wydobyłem z licznika o oznaczeniu
8D0 920 931.
Link.
http://chomikuj.pl/robak2...+FIS+EU+2000rok
Następnie według tego opisu:
Łączymy sie z licznikiem [17] i wprowadzamy ze starego licznika kodowanie.
Ponownie łączymy sie z licznikiem [17] i wybieramy adaptacja [10] wpisujemy nr kanału 00,
natępnie [read], [save], [done go back], [close controller].
wyłaczamy zapłon i włączamy za ok pół minuty, nie uruchamiamy silnika.
Łączymy się z licznikiem, logujemy się za pomocą pinu nowego licznika w formie 0XXXX.
Wybieramy adaptację [10[, kanał 21, wpisujemy 0 i zatwierdzamy, następnie wpisujemy liczbę kluczy,
które chcemy dopasować i zatwierdzamy oraz opuszamy adaptację i Vag-com. Klucz w stacyjce powinien się już dopasowac,
lampka immo gaśnie. Wyciągamy klucz i wkładamy następny, lapka immo znów zgaśnie , uruchamiamy silnik ostatnim dopasowanym kluczem
wykonujemy adaptację nowego licznika oraz naszych starych kluczyków.
Nie potrzeba kupować nowych transponderów.
Potrzebuję jeszcze rozpiskę zielonej i niebieskiej kostki.
Mam pytanie ,czy rezerwa płynu spryskiwaczy jest wyprowadzona standardowo, czy muszę zakupić nowy zbiorniczek z taką funkcją?
[ Dodano: Sob 21 Cze, 2014 19:14 ]

[/img]

[/img]
Witam,
mam problem z licznikiem w Audi A3 1,6 APF, 1999 r, wskaźniki obrotomierza i prędkościomierza wariują, nieprawidłowe są też wskazania paliwa i temperatury silnika - numery licznika 8L0 900 920 A.
Moje pytania:
- czy da się to naprawić i czy warto ?
- czy mogę wstawić licznik od tego samego modelu ale z numerami innymi np. 8L0920950E - licznik jest od a3 ale 1,8 20V, mój model jest tylko 8 zaworowy.
- czy licznik od anglika będzie pasował ?
Szukałem licznika właśnie z identycznymi numerami jak u mnie ale cena jest zaporowa ok 800 i sprzedaje je tylko jeden gościu chyba skupuje wszystkie modele i steruje ceną ?
Z kolei cena licznika od anglika jest 3 x niższa
proszę o pomoc / odpowiedz
pozdrawiam
Artur
W poprzedniej A3 miałem ten sam problem. Adi mi coś doradził:
http://www.audi-tech-team...enie-vt4568.htm
Niestety w A3-kach z tego co wiem były różne typy liczników. VDO które podobno nie miały kłopotów i Jaeger który się psuje. Jeśli kupisz inne zegary to wiedz że masz IMMO w zegarach tak jak tutaj Kolega w temacie i na innych nie odpalisz autka. Trzeba się bawić z PINem.
| artur.pietka napisał/a: |
- czy da się to naprawić i czy warto ?
- czy mogę wstawić licznik od tego samego modelu ale z numerami innymi np. 8L0920950E - licznik jest od a3 ale 1,8 20V, mój model jest tylko 8 zaworowy.
- czy licznik od anglika będzie pasował ?
|
Każde z tych rozwiązań jest możliwe, ale najbardziej sensowne to naprawa oryginału.
Te liczniki Jaeger to jakaś porażka, prawie na każdym forum o tym można przeczytać.
O naprawę już się dopytywałem, ogłoszenia z allegro, po wstępnej wycenie wychodzi koszt ok 700-800 zł no i kaucja bezzwrotna jeżeli okaże się, że licznik nie da się naprawić.
Macie może jakiś kontakt do elektronika który zajmuje się naprawą liczników i nie kroi takich pieniędzy ?
Niestety w miejscowości gdzie mieszkam wszyscy rozkładają ręce, nawet nie potrafią doradzić, no chyba że wymienić czujnik na nowy ewentualnie żarówki...
pozdrawiam