Układ hamulcowy » Audi A6 C4 - czerwony wykrzyknik w nawiasie
Odpowiedz do tematu

Przewód podłaczony jest do zegarów - zielona wtyczka pin nr 1. Wysuń go z obudowy wtyczki i podepnij wtyk do zegarów. Rozjaśni trochę problem.

Postaw piwo autorowi tego posta

Zrobione. Niestety nadal miga. Dla pewności podaję kolor przewodu: biały z szarym indeksem.

eleszet napisał/a:
Zrobione. Niestety nadal miga. Dla pewności podaję kolor przewodu: biały z szarym indeksem.

Nie kolego. Biały z szarym to czujnik ciśnienia oleju. Szary z żółtym indexem to poziom płynu.

No właśnie zanim napisałeś jeszcze poszedłem przedzwonić kabelki i na pierwszym nie dzwoni mi z pinem we wtyczce przy czujniku a na drugim czyli na szarym z żółtym indexem jest przejście. Więc wyciągnąłem pin drugi i tak czy inaczej miga. Nic nie dało wyjęcie tego PINu.

PS Chyba że coś źle odczytuję ale na wtyczce mam napisaną "1" przy kabelku białym z szarym indexem a po przeciwnej stronie mam ten właściwy.

Biały z szarym ind. powinien być na pinie 14 (obok 1)
Zrób najlepiej fotę tej wtyczki (bez obudowy) abym mógł wyeliminować błędną pinologię.
P.S.
możesz też opisać kolory i lokalizację przewodów.

Ajj bardzo przepraszam :oops: :oops:
Popatrzyłem na tą "1":

Ech... Zachlastać się można, że nie popatrzyłem uważniej...
Masz rację numery są od boku wtyczki a nie od czoła:

1 - szary z żółtym indeksem
2 - brak
3 - niebieski z żółtym indeksem
4 - zielony z niebieskim indeksem
5 - brak
6 - brązowy z zielonym indeksem
7 - niebieski z czerwonym indeksem
8 - brak
9 - zielony z czerwonym indeksem
10 - niebieski
11 - brązowy
12 - zielony
13 - brak

14 - biały z szarym indeksem
15 - brak
16 - brązowy z żółtym indeksem
17 - brązowy z niebieskim indeksem
18 - brązowy z czarnym indeksem
19 - brak
20 - brak
21 - brak
22 - zielony z czarnym indeksem
23 - brak
24 - brązowy z szarym indeksem
25 - brak
26 - brak

Czyli PIN 1 zgodnie z tym co Ty mówiłeś i zgodnie z tym co zmierzyłem multimetrem ma przejście do wtyczki przy czujniku. Lecz odpięcie go nie zmienia sytuacji. A przecież wypięcie tego PINu chyba likwiduje zwarcie? Nic po drodze nie ma. Skoro tak to zegary leżą?

eleszet napisał/a:
Skoro tak to zegary leżą?

Na to wygląda.

Czy jest w nich jakaś standardowa usterka?
Przelutować jakiś konkretny obszar PCB?
Czy zegary w kosz?

eleszet napisał/a:
Czy jest w nich jakaś standardowa usterka?
Przelutować jakiś konkretny obszar PCB?
Czy zegary w kosz?

Lutownica do ręki i "jedziesz z koksem". Zacznij od układów scalonych. W tej szafie nie ma zbyt wiele do lutowania.

Czyli jednak. Zrobię to dziś i dam znać czy pomogło.

EDIT:
Dodatkowo chciał bym zapytać za jaką żaróweczkę odpowiada kabelek czarny z niebieskim indeksem wraz z białym z żółtym indeksem

I kabelek liliowy wraz z niebieskim z czerwonym indeksem?

Były stosunkowo luźne i podczas wyjmowania licznika wyskoczyły z gniazd i pytam żebym wiedział w które później wsadzić :) Mowa oczywiście o tym panelu z żaróweczkami nad zegarkiem, temperaturą oleju oraz ładowaniem akumulatora.

eleszet napisał/a:
Czyli jednak. Zrobię to dziś i dam znać czy pomogło.

EDIT:
Dodatkowo chciał bym zapytać za jaką żaróweczkę odpowiada kabelek czarny z niebieskim indeksem wraz z białym z żółtym indeksem

I kabelek liliowy wraz z niebieskim z czerwonym indeksem?

Były stosunkowo luźne i podczas wyjmowania licznika wyskoczyły z gniazd i pytam żebym wiedział w które później wsadzić :) Mowa oczywiście o tym panelu z żaróweczkami nad zegarkiem, temperaturą oleju oraz ładowaniem akumulatora.

W tej ramce przy otworach na oprawkę powinny być kolorowe trójkąty (lub coś w tym rodzaju) Kolory odpowiadają kolorom na oprawkach.

Tak ale nie mam kolorów na oprawkach. Ktoś tam kombinował i to dlatego pewnie trzyma się luźniej. Ale dobra do tego sobie dojdę.
Licznik przelutowałem i nadal to samo. Czyli zegary mam do bani.
W tych modelach gdzie jest immo?

eleszet napisał/a:

W tych modelach gdzie jest immo?

W immo (za zegarami)

Czyli szafa to część wymienna plug&play (poza przebiegiem oczywiście). Ale auto odpali od razu po wymianie?
Szukając zegarów musi być od 2.6 czy może być od 2.8 też?
I jeszcze jedno są też zegary bez tych trzech mniejszych poprawej. Jak bym kupił takie właśnie bez tych trzech i przerzucił do swojego bebechy z tej części licznika gdzie jest obrotomierz i prędkościomierz to będzie pasować czy to się różni?

Różni się. Podstawowa wersja nie ma wyprowadze na te dodatkowe 3 kontrolki.
Obojętnie jakie kupisz byle były od benzyny. Dopasowanie obrotomierza odbywa się przez kodowanie zegarów.

Odpowiedz do tematu