Powiedz jeszcze, że te 300 km to Pomorze zachodnie
Drugi sterownik ma inna naklejkę (pomarańczową - tyle mogę dziś powiedzieć) jutro zrobię zdjęcie, to może da pogląd na jego kompatybilność.
A zimne luty - zawsze może się zdarzyć w urządzeniu elektronicznym, pozostawimy to jednak w odwodach.
| cyp napisał/a: |
Powiedz jeszcze, że te 300 km to Pomorze zachodnie
Drugi sterownik ma inna naklejkę (pomarańczową - tyle mogę dziś powiedzieć) jutro zrobię zdjęcie, to może da pogląd na jego kompatybilność.
A zimne luty - zawsze może się zdarzyć w urządzeniu elektronicznym, pozostawimy to jednak w odwodach. |
Dolnośląskie. Dokładnie 380km. Inny sterownik np od V8 wymaga przełącznika S E M którego S6 nie posiada. Przy braku tego przełącznika sterownik wejdzie również w tryb awaryjny, ale musi mieć komunikację z VAGiem. Jeżeli możesz, to zrób dokładną fotę numeru ETKa. Zobaczymy co w trawie piszczy.
Sprawdziłem pinologię sterownika skrzyni biegów 018 z modelu A8Q do 1996r. Wyprowadzenia sa identyczne jak w naszych S6. Teoretycznie plug and play. Warunek musi to być sterownik skrzyni 4HP. Ciekawy jestem czy poszedłby w pełni na naszej instalacji S6 - tiptrona można w kierę wpuścić.
Oto zdjęcie drugiego sterownika jaki mam:

Sterownik z Audi V8. Może nie działać poprawnie, ale musi nawiązać komunikację - pod warunkiem, ze jest sprawny.
pzdr
Rozmawiałem dziś z fachowcem, może jutro pojadę i będziemy walczyć - ma sterowniki, bebechy do tych skrzyń, więc jest nadzieja
Dam znać jak się ma sytuacja - jak to ogarną to będę mógł wreszcie zająć się rzeczami ważnymi, jak telefon
Rozmawiałem dziś z fachowcem, może jutro pojadę i będziemy walczyć - ma sterowniki, bebechy do tych skrzyń, więc jest nadzieja
Dam znać jak się ma sytuacja - jak to ogarną to będę mógł wreszcie zająć się rzeczami ważnymi, jak telefon |
Chyba nie jest aż tak źle aby wymieniac bebechy w skrzyni?
Pewnie się skończy na wymianie/wyczyszczeniu tej płyty sterującej i może jakiś zawór. Dowiem się, jak pojadę. Może uda się jutro odstawić im Audiolkę.
| Pewnie się skończy na wymianie/wyczyszczeniu tej płyty sterującej i może jakiś zawór. Dowiem się, jak pojadę. Może uda się jutro odstawić im Audiolkę. |
Powodzenia
Dopiero teraz mogłem wrócić do tematu. Otóż po konsultacji z człowiekiem, który podobno tylko takimi autami się zajmuje, ustaliliśmy, że muszę mu auto zostawić na jeden dzień i wszystko będzie działać (skrzynia). Może to kwestia zaworka jakiegoś - musi sprawdzić. Dziwny natomiast fakt odkryłem, że "awaria" włącza się nawet na zgaszonym silniku. Udało mi się raz nawet szybko przeskoczyć D i wpiąć 3 i "awaria też się nie pojawiła - na D ponownie awaria (silnik zgaszony - włączony zapłon). Odpiąłem i zapiąłem sterownik (cały czas teraz już używam sterownika z V8) "awarii" po takim zabiegu nie ma (póki nie zapnę D) więc jadę na R i awaria wskoczyła po paru metrach. Zająłem się zatem, w oczekiwaniu na wizytę u "doktora", naprawą podświetleń i poszukiwaniem prądu od zapalniczki (okazuje się że prąd w zapalniczce jest, ale jest go tylko ~4,8 V). W miedzy czasie wachlowałem biegami i za którymś razem nie mogłem wogóle wcisnąć gałki, żeby wypiąć P. Auto na zapłonie. W końcu uderzyłem w nią pięścią, dało się wypiąć i... zniknęła awaria! (przestały świecić wszystkie biegi na desce - świecił tylko ten zapięty) - zmieniam biegi - wszystko ok. Odpaliłem silnik, zmieniam biegi - wszystko ok! Ruszyłem i po kilku metrach niestety znów "awaria".
Konkludując, wydaje mi się, że problem chyba nie leży po stronie skrzyni (środka) a bardziej okolic lewarka, może jakaś wtyczka, tudzież pozycjoner? Dodam jeszcze, że trochę dziwnie jest np ze wstecznym - trzeba go dać lekko do tyłu, żeby wskoczył oraz 1 nie bardzo chce się wpiąć, właściwie się nie wpina - pręt lewarka opiera się o plastik obudowy.
Dopiero teraz mogłem wrócić do tematu. Otóż po konsultacji z człowiekiem, który podobno tylko takimi autami się zajmuje, ustaliliśmy, że muszę mu auto zostawić na jeden dzień i wszystko będzie działać (skrzynia). Może to kwestia zaworka jakiegoś - musi sprawdzić. Dziwny natomiast fakt odkryłem, że "awaria" włącza się nawet na zgaszonym silniku. Udało mi się raz nawet szybko przeskoczyć D i wpiąć 3 i "awaria też się nie pojawiła - na D ponownie awaria (silnik zgaszony - włączony zapłon). Odpiąłem i zapiąłem sterownik (cały czas teraz już używam sterownika z V8) "awarii" po takim zabiegu nie ma (póki nie zapnę D) więc jadę na R i awaria wskoczyła po paru metrach. Zająłem się zatem, w oczekiwaniu na wizytę u "doktora", naprawą podświetleń i poszukiwaniem prądu od zapalniczki (okazuje się że prąd w zapalniczce jest, ale jest go tylko ~4,8 V). W miedzy czasie wachlowałem biegami i za którymś razem nie mogłem wogóle wcisnąć gałki, żeby wypiąć P. Auto na zapłonie. W końcu uderzyłem w nią pięścią, dało się wypiąć i... zniknęła awaria! (przestały świecić wszystkie biegi na desce - świecił tylko ten zapięty) - zmieniam biegi - wszystko ok. Odpaliłem silnik, zmieniam biegi - wszystko ok! Ruszyłem i po kilku metrach niestety znów "awaria".
Konkludując, wydaje mi się, że problem chyba nie leży po stronie skrzyni (środka) a bardziej okolic lewarka, może jakaś wtyczka, tudzież pozycjoner? Dodam jeszcze, że trochę dziwnie jest np ze wstecznym - trzeba go dać lekko do tyłu, żeby wskoczył oraz 1 nie bardzo chce się wpiąć, właściwie się nie wpina - pręt lewarka opiera się o plastik obudowy. |
W okolicy lewarka masz tylko elektromagnes uwalniający dźwignię biegów który zsynchronizowany jest z włącznikiem świateł STOP. Ne ma on nic do skrzyni biegów.
pzdr
http://www.audi-tech-team...-166-vt1653.htm
No pięknie! A w poniedziałek miałem tam zostawić samochód...
Chyba sam zatem będę musiał się dostać do pozycjonera i tu pytanie: gdzie tego szukać?
Coraz mniej ochoty mam na jeżdżenie po warsztatach, które nic nie zmienia i nie wnosi.
| No pięknie! A w poniedziałek miałem tam zostawić samochód... |
no widzisz o mały włos miałbyś lipę , delikatnie mówiąc
No pięknie! A w poniedziałek miałem tam zostawić samochód...
|
No to się sprawa rypła. ESa na pewno zaczęłaby po tym latać, skakać i nie paliłaby ani grama benzyny.
No to dobrze wyszło!
No ok, ale do meritum - nadal nie ma komunikacji ze sterownikiem. Mój mechanik twierdzi, że sprawdzając zasilanie miernikiem, możemy mieć 12V, ale należy sprawdzić np.: żarówką, wtedy ma obciążenie. Żeby nie jeździć w kółko mam prośbę: czy może ktoś wstawić, podesłać mi szczegółowy opis pinów do sterownika skrzyni? Będziemy mierzyć i szukać połączenia ze sterownikiem, ażeby ten nam powiedział co jest ze skrzynią nie tak, bo szukanie po omacku nie ma sensu.