| cyp napisał/a: |
No to dobrze wyszło!
No ok, ale do meritum - nadal nie ma komunikacji ze sterownikiem. Mój mechanik twierdzi, że sprawdzając zasilanie miernikiem, możemy mieć 12V, ale należy sprawdzić np.: żarówką, wtedy ma obciążenie. Żeby nie jeździć w kółko mam prośbę: czy może ktoś wstawić, podesłać mi szczegółowy opis pinów do sterownika skrzyni? Będziemy mierzyć i szukać połączenia ze sterownikiem, ażeby ten nam powiedział co jest ze skrzynią nie tak, bo szukanie po omacku nie ma sensu. |
Jasne, że nie ma sensu, ale to z żarówką, to przesada. Wystarczy zrobić pomiar na podłączonym sterowniku i wyjdzie to co ma wyjść.
Życzysz sobie opis każdego pinu, czy wystarczy zasilanie?
Jeśli dysponujesz spisem całości w jakiejś formie to bym poprosił. Zasilanie już mi opisywałeś więc mam, niemniej mogą się okazać przydatne również inne - tak na wszelki wypadek a i może komuś też się to przyda.
| może komuś też się to przyda. |
I słusznie. Za 32 i pół minuty będzie gotowy opis.
[ Dodano: Czw 18 Lis, 2010 19:04 ]
Opis wyprowadzeń sterownika automatyczne skrzyni biegów Audi S6 C4
1 klema 15
3 wyjście sygnału obrotów - zależne od typu silnika
4 sygnał STOP
5 zawór N88
6 zawór N91
7 masa
11 ABS
12 ABS
13 odcięcie klimatyzacji
14 przełącznik biegów F125
17 klema 15
19 wspólne zasilanie zaworów
21 sygnał spalania
24 zawór N89
28 wyposażenie Szwajcaria zwarcie z pinem 44
30 ABS
31 wskaźnik biegów
33 przełącznik biegów F125
39 klema 30
41 Kick-Down F8
42 zawór N90
44 czujnik temperatury
46 czujnik temperatury
47 przepustnica
48 ABS
50 przełącznik biegów F125
51 Linia K diagnoza
54 zasilanie tempomat
| Cytat: |
| Wysłany: Wczoraj 18:32 |
| Adi202 napisał/a: |
| Za 32 i pół minuty będzie gotowy opis. |
| Adi202 napisał/a: |
| [ Dodano: Czw 18 Lis, 2010 19:04 ] |
rozbroiłeś mnie tą godziną
| Pasiak napisał/a: |
| Cytat: | | Wysłany: Wczoraj 18:32 |
| Adi202 napisał/a: | | Za 32 i pół minuty będzie gotowy opis. |
| Adi202 napisał/a: | | [ Dodano: Czw 18 Lis, 2010 19:04 ] | rozbroiłeś mnie tą godziną |
Nie pierwszy i nie ostatni opis robię, tak więc wiesz.....ma się wprawę
Instalacja posprawdzana. Nadal brak komunikacji z oryginalnym oraz zastępczym sterownikiem z V8. Mam kolejny sterownik, tym razem od S6 - jutro testy z podłączeniem do komputera. Dziś jedynie założyłem - efekt jak w przypadku tego z V8 - jest ok do momentu wrzucenia na D...
| Instalacja posprawdzana. Nadal brak komunikacji z oryginalnym oraz zastępczym sterownikiem z V8. Mam kolejny sterownik, tym razem od S6 - jutro testy z podłączeniem do komputera. Dziś jedynie założyłem - efekt jak w przypadku tego z V8 - jest ok do momentu wrzucenia na D... |
Z diagnozą spróbuj podłączyć się na krótko bezpośrednio do pinu 51 sterownika skrzyni. Połączenia linii K pod maską na czas testu rozłącz.
pzdr
Były próby "na krótko" też, niestety nic z tego.
Cały czas zastanawia mnie jednak, czemu uderzenie w drążek spowodowało odblokowanie skrzyni na chwilę.
Były próby "na krótko" też, niestety nic z tego.
Cały czas zastanawia mnie jednak, czemu uderzenie w drążek spowodowało odblokowanie skrzyni na chwilę. |
Albo coś zostało źle podpięte, albo interfejs jest do d...
Interfejs przed "awarią" łączył się. Skasowane zostały błędy.
| Interfejs przed "awarią" łączył się. Skasowane zostały błędy. |
Musi być jakiś powód, że się nie łączy i to w dodatku z kilkoma sterownikami.
Auto jest u doktora. 3 sterowniki, 3 różne interfejsy i oprogramowania i nic. Szukają przyczyny. Zasugerowałem, żeby może spróbowali odłączać coś od skrzyni - może coś jest uszkodzone i powoduje jakieś zwarcie. Czekam na efekty.
A może znacie jakiegoś specjalistę w Łodzi, który specjalizuje się w Audi?
Auto jest u doktora. 3 sterowniki, 3 różne interfejsy i oprogramowania i nic. Szukają przyczyny. Zasugerowałem, żeby może spróbowali odłączać coś od skrzyni - może coś jest uszkodzone i powoduje jakieś zwarcie. Czekam na efekty.
A może znacie jakiegoś specjalistę w Łodzi, który specjalizuje się w Audi? |
Z diagnozą innych modułów jak np sterownik silnika, klimatyzacja czy Airbag nie ma problemu?
Z diagnozą innych modułów nie ma problemu.
| Z diagnozą innych modułów nie ma problemu. |
Zakładając, że sterowniki skrzyni są sprawne zostaje w takim razie sprawdzić wiązkę. Odłącz wiązkę od skrzyni i spróbuj ponownie nawiązać komunikację.
pzdr