Skrzynie manualne » Jakie sprzęgło ?
Odpowiedz do tematu
 Jakie sprzęgło ?
Witajcie,
podejrzewam, że czeka mnie wymiana sprzęgła, czy z dwumasa czy nie to się pewnie okaże po rozebraniu. Chciałbym oszczędzić sobie problemów z zamawianiem, odsyłaniem części i prosiłbym Was o pomoc w doborze zestawu. Silnik w mojej A6 to 1.8T AUM, natomiast co do skrzyni to nie mam bladego pojęcia kto co wsadził. Szukałem części po modelu auta na Iparts i do każdego audi z motorkiem 1.8t w manualu jest sto tysięcy różnych zestawów - czy się różnią czymś poza numerem katalogowym? Czym się kierować, ktoś ma pomysł?

Pozdrawiam.

Postaw piwo autorowi tego posta

Powinieneś szukać zestawu jak dla silnika AWT, bo taki miałeś oryginalnie.
Mi wychodzą takie oto zestawy 2290 601 015 - SACHS oraz 600 0083 00 - LuK

Adi202 napisał/a:
Powinieneś szukać zestawu jak dla silnika AWT, bo taki miałeś oryginalnie.
Mi wychodzą takie oto zestawy 2290 601 015 - SACHS oraz 600 0083 00 - LuK

Nie wiem czy pamiętasz że ktoś zmienił nie tylko silnik ale i skrzynie z automatu na manual.

Takich rzeczy ja pamietać nie będę - po to jest profil. Musisz wiedzieć z jakiego modelu masz założone graty najlepiej jest znać numery seryjne silnika i skrzyni wówczas można coś więcej na ten temat powiedzieć.

Adi202 napisał/a:
Takich rzeczy ja pamietać nie będę .
- jasna sprawa :)

Silnik mam AUM 150 KM, co do skrzyni to nie mam pojecia, gdzie można odczytać jakiś numer ze skrzyni ?

weider napisał/a:
Adi202 napisał/a:
Takich rzeczy ja pamietać nie będę .
- jasna sprawa :)

Silnik mam AUM 150 KM, co do skrzyni to nie mam pojecia, gdzie można odczytać jakiś numer ze skrzyni ?

Silnik prawdopodobnie pochodzi z A3 - ten model montowany był również w TT. Skrzynia będzie z A6, bo A3 ma ułożenie silnika poprzecznie. Numer skrzyni wybity jest na obudowie skrzyni biegów.

Odpowiedz do tematu