Turbodoładowanie » [a4 b6 1.9 tdi] Spadki mocy
Odpowiedz do tematu
 [a4 b6 1.9 tdi] Spadki mocy
Witam, proszę o pomoc w takim temacie. Mianowicie: miałem sporadyczne spadki mocy, np. jechałem ok. 200 km auto chodziło bez zarzutu, zatrzymałem się(tankowanie), po ponownym uruchomieniu silnika auto nie przyspieszało, przechodziło w tryb awaryjny. Jakiś mechanik stwierdził, że to przepływomierz. Zmieniłem i ... teraz jest 2 razy gorzej. Dochodzę do 120 km/h i włącza się tryb awaryjny. Podpinałem auto pod VAG'a ale nie ma błędów. Proszę o pomoc w tej kwestii i propozycję jakichś rozwiązań.

Postaw piwo autorowi tego posta

Jeżeli chodzi o autko które masz w opisie to proponowałbym sprawdzić Ci zawór EGR. Przy spokojnej jeździe może się zaciąć i wtedy autko straci na mocy i będzie problem z osiągnięciem prędkości pow. 110 /120 km/h.
Przyczyną może być również nieszczelność przewodów powietrza.
Co do przepływomierza to można sprawdzić to poprzez logi dynamiczne.

A ten przepływomierz to używka czy podróbka?

Dzięki za szybką odpowiedz sprawdzę sobie ten zawór,co do spokojnej jazdy to wtedy niema problemu najgorzej jest jak troche przepiłuje np. na 3 http://www.audi-tech-team...es/question.gif

[ Dodano: Wto 28 Lut, 2012 23:48 ]
niestety oryginał

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić aby nowy oryginalny przepływomierz chodził gorzej od używki. :-/ Sprawdź sztangę w turbinie czy chodzi bez oporów.

Nie wiem jak powinna chodzic ale wydaje sie ,ze nie ma żadnych oporów zmiana przepływki od innego audi tez nie daje innych efektów .Po ponownym podpieciu niema żadnych błędów tylko:65535 uszkodzony moduł sterujący.Pomocy to nie jazda jak nawet maluch ciężko wyprzedzić. :cry:

Wolly napisał/a:
Nie wiem jak powinna chodzic ale wydaje sie ,ze nie ma żadnych oporów zmiana przepływki od innego audi tez nie daje innych efektów .Po ponownym podpieciu niema żadnych błędów tylko:65535 uszkodzony moduł sterujący.Pomocy to nie jazda jak nawet maluch ciężko wyprzedzić. :cry:

65535 to błąd statyczny usterki sterownika. Jakiś chip tuning był robiony?

Nie ja nic nie robiłem, żadnego tuningu.
Dziś po jeździe znowu złapał mi spadek mocy i zrobiłem test VAGiem. Wyszedł mi następujący odczyt:
2 DTC's Found:
65535 - Can't Decode, CODES.DAT File Not Loaded!
37-10 - Can't Decode, CODES.DAT File Not Loaded! - Intermittent
01262 - Can't Decode, CODES.DAT File Not Loaded!
31-10 - Can't Decode, CODES.DAT File Not Loaded! - Intermittent

Mógłby mi ktoś szerzej opisać te błędy?

Wolly napisał/a:
Nie ja nic nie robiłem, żadnego tuningu.
Dziś po jeździe znowu złapał mi spadek mocy i zrobiłem test VAGiem. Wyszedł mi następujący odczyt:
2 DTC's Found:
65535 - Can't Decode, CODES.DAT File Not Loaded!
37-10 - Can't Decode, CODES.DAT File Not Loaded! - Intermittent
01262 - Can't Decode, CODES.DAT File Not Loaded!
31-10 - Can't Decode, CODES.DAT File Not Loaded! - Intermittent

Mógłby mi ktoś szerzej opisać te błędy?

Czym to było czytane? Program nie potrafi zdekodować kodów błędów. Sprawdź dokładnie wiązkę silnika - głównie do zaworu N75 jak i sam zawór oraz przewody podciśnieniowe.
pzdr

Polski VAG 2,5 nie wychwycił błędu, a VAG.com pokazał w/w. Dzięki za wszystkie wskazówki.

Jeżeli przy spadku mocy zatrzymasz się i zgasisz auto, to po ponownym uruchomieniu jest tak samo , czy odzyskuje moc?

Odpowiedz do tematu