Turbodoładowanie » [a4 b7 3.0tdi v6] zaniki mocy
Odpowiedz do tematu
 [a4 b7 3.0tdi v6] zaniki mocy
Witam,
posiadam w/w auto.

Autko zaczęło tracić moc, tzn włączał się w tryb awaryjny.
Po zgaszeniu auta i ponownym uruchomieniu silnika moc powraca ale nigdy nie wiem na jak długo, ponieważ problem prędzej czy później a nawet zaraz powraca,
czy to możliwe iż moduł sterujący turbiny się zaciera (jak wykazał mi to program) i jest do wymiany?
Czy może tkwi tu inny problem?

Pierwsze co to wymieniłam kolektor ssący bo tak wykazał program. Auto zaczęło działać bez szwanku, czyli latał jak zły :) więc wymianę drugiej przyczyny błędu czyli modułu sterującego odpuściłam lecz problem po paru dniach powrócił.
Ostatecznie audiczka jak chce to lata i nie ważne jak ciężką nogą a jak nie to załącza się w tryb awaryjny i koniec.

Postaw piwo autorowi tego posta
 Re: [a4 b7 3.0tdi v6] zaniki mocy
vrska napisał/a:
Witam,
posiadam w/w auto.

Autko zaczęło tracić moc, tzn włączał się w tryb awaryjny.
Po zgaszeniu auta i ponownym uruchomieniu silnika moc powraca ale nigdy nie wiem na jak długo, ponieważ problem prędzej czy później a nawet zaraz powraca,
czy to możliwe iż moduł sterujący turbiny się zaciera (jak wykazał mi to program) i jest do wymiany?
Czy może tkwi tu inny problem?

Pierwsze co to wymieniłam kolektor ssący bo tak wykazał program. Auto zaczęło działać bez szwanku, czyli latał jak zły :) więc wymianę drugiej przyczyny błędu czyli modułu sterującego odpuściłam lecz problem po paru dniach powrócił.
Ostatecznie audiczka jak chce to lata i nie ważne jak ciężką nogą a jak nie to załącza się w tryb awaryjny i koniec.
rozumiem,że sczytywałaś błedy ze sterowników, masz może numery tych błędów? Jeśli tak to zapodaj numery tych błędów to będzie łatwiej postawić diagnozę ;-)

osobiście programu nie posiadam ale widziałam i problem od razu został przedstawiany opisowo, także kolektor wymieniony i zostaje pod zapytaniem turbinka..
wymienię ten moduł sterujący od turbiny ale jeśli po wymianie wróci problem to się załamię!!
dlatego zasięgam tutaj porady, bo być może już ktoś miał styczność z takim problemem..

vrska napisał/a:
osobiście programu nie posiadam ale widziałam i problem od razu został przedstawiany opisowo, także kolektor wymieniony i zostaje pod zapytaniem turbinka..
wymienię ten moduł sterujący od turbiny ale jeśli po wymianie wróci problem to się załamię!!
dlatego zasięgam tutaj porady, bo być może już ktoś miał styczność z takim problemem..
a ja dlatego piszę,że błędy są ważne, gdyż możesz tak wymieniać wszystko w nieskończoność a problem bedzie powracał z powodu np. zaśniedziałej wtyczki w sterowniku... dobra diagnoza to podstawa...

o tak, spróbuje jeszcze raz podłączyć ją pod program
byle "rzeźbiarzowi" mojej lalki nie powierzam bo już w byle jakich rękach była to teraz tylko jeżdżę i poprawiam..
świece żarowe wszystkie 6 wymieniałam pomimo 2óch spalonych..
kolektor ssący wymieniłam (mam tę świadomość że jeden wymieniłam to i drugi ma prawo się odezwać) ale za zanikaniem mocy to raczej odpowiada turbina.. ech..
właśnie chcę uniknąć wymieniania elementów w nieskończonych kiedy to problem nie zniknie..
już w jednym serwisie zostawiłam trochę pieniążków ale to tylko dlatego gdyż ten jeden specjalista od mojej lalki był niedostępny..

jak jeżdżę audi tak ta jest dla mnie mega Zagadką..

vrska napisał/a:
o tak, spróbuje jeszcze raz podłączyć ją pod program
byle "rzeźbiarzowi" mojej lalki nie powierzam bo już w byle jakich rękach była to teraz tylko jeżdżę i poprawiam..
świece żarowe wszystkie 6 wymieniałam pomimo 2óch spalonych..
kolektor ssący wymieniłam (mam tę świadomość że jeden wymieniłam to i drugi ma prawo się odezwać) ale za zanikaniem mocy to raczej odpowiada turbina.. ech..
właśnie chcę uniknąć wymieniania elementów w nieskończonych kiedy to problem nie zniknie..
już w jednym serwisie zostawiłam trochę pieniążków ale to tylko dlatego gdyż ten jeden specjalista od mojej lalki był niedostępny..

jak jeżdżę audi tak ta jest dla mnie mega Zagadką..
najważniejsze to mieć odpowiedniego fachowca ;-) sczytaj błędy i koniecznie zapisz ich numery, jak je podeślesz to będziemy działać dalej. pozdr

Jest możliwe, że sterownik turbiny jest uszkodzony, ale możliwy jest również problem w samej turbinie jak np zabrudzenie które powoduje opory i sterownik zaczyna wariować.
Ważny jest opis błędu jak i fachowa ręka która była by w stanie stwierdzić, czy na dźwigni turbiny nie ma oporów.

Tak, jednak doktor mojej audi wie co robi.
Problem tkwił w sterowniku, wymieniony i z autkiem fruuuuuuwamy :)

Dziękuję za pomoc,
pozdrawiam,
Anna :)

Odpowiedz do tematu