Rozważył bym sprawdzenie tej części w ASO skoro znajomy ma na tyle doświadczenia i stwierdza, że z tą uszczelką nie poradzicie w temacie. W ASO może się okazać, że nie będzie zatrważająco droga a zrobione będziesz miała jak należy. Jak już rozbierasz to lepiej zrobić na dobre chyba że za jakiś czas chcesz wracać do tematu, bo skoro się poci to niewątpliwie tak będzie. Choć jestem zaskoczony, że na uszczelce tej firmy Ci nie wyszło. Nie jestem mechanikiem i nie wymieniam tych uszczelek na pęczki. Może się mylę ale o ile wiem to ta firma jest godna zaufania. Jeśli ktoś ma inne informacje to najwyżej mnie sprostuje. Są dwa wyjścia:
albo znajomy przegapił coś i zrobił to niedbale (odtłuszczanie i te sprawy)
albo faktycznie uszczelka była do kitu
Odpowiedz do tematu
Tak dokładnie jest. Warunkiem jest dobrej jakości uszczelka.
Odnośnie problemu, to sądzę tak samo jak Pasiak tylko proponowałbym ten specyfik http://allegro.pl/masa-us...4892729598.html
I co najważniejsze po zmontowaniu nie uruchamiać silnika - pozwolić aby masa się utwardziła. Jest możliwe, że za szybko został uruchomiony silnik i ciśnienie oleju zrobiło swoje.
No i tutaj może być babol. Reinz twardnieje już po 15min 0,2mm/h. Po jakim czasie ten biało szary? Nie mam pojęcia. Nie chcę nikogo krytykować tym bardziej, że jest mechanikiem z doświadczeniem i pewnie wie w którym miejscu położyć masę i jak dużo jej użyć.
Przy takiej ilości jaka powinna być użyta sądzę, że 0,5-1h powinna już związać. Wystarczy zrobić próbę. Wycisnąć trochę takiej masy i sprawdzić po 15min.
no to wiadomo dlaczego tak się stało... uszczelka uszczelką ale odczekać trzeba swoje. Z własnego doświadczenia teraz czekam i się nie śpieszę,żeby po 20 razy nie wymieniać jednego i tego samego. Szlak mnie trafiał z uszczelką pod klawiatura w 6-tce wymieniałem chyba 4 razy z czego ostatnią zamówiłem już w serwisie w niemczech , dokręcona dynamometrem wg. książki a i tak blać puszczala... dopiero ten uszczelniacz co podesłałem link załatwił sprawę, dla pewności auto stało 24h zanim je odpaliłem
Odpowiedz do tematu
pojęcia juz nie mam, ja nawet do niego nie dzwoniłam, bo auto mi się zrabało w wigilie wieczorem, dzis jest drugi dzien swiat, to tylko go dziś odpalałam, poszedł od strzała ale juz jest mniej oleju niz dolałam i plama pod autem, wqurwia mnie tylko ze nie moge znowu normalnie korzystac samochodu i wqurwa mam bo jeszcze ten okres świąteczny, będe sie dobijac do tego co mi hamulce robił jutro od rana, zeby chociaz na poniedziałek ubłagac zeby załozyc ta stara na silikon, zebym miała czym jezdzic, jesli dalej będzie problem to pozostanie naprawde tylko ASO, bo chyba nie będe miec wyjścia
w tym momencie ten bok bloku jest tak obrzygany olejem, ze ja juz teraz zgłupiałam, czy ta odma tez czy tylko to, ale z odmy taki wyciek nie jest możliwym bo przeciez to odpowietrzenie skrzyni korbowej tam olej nie płynie, jest tam jeszcze w poblizu pompa vacum, w tym momencie tez olejem obrzygana, ale to tez niemożliwe zeby od niej raczej... no chyba ze stało się jeszcze coś o czym nie mam pojęcia, ale raczej??? ta nieszczęsna usczelka zostaje, masakra jakas co sie z tym autem ostatnio wyprawia...
to jest zdjecie poglądowe AAZ na czewono zaznaczyłam gdzie jest blok obrzygany olejem (tam jest ta uszczelka, króciec odmy i pompa vacum) w tej lokalizacji, w tej chwili obrzygane jest wszystko z tych trzech rzeczy olejem i ten wyciek jest bardzo duzy...
nigdy w tym aucie czegoś takiego nie było, jedynie wczesniej upocenia dookoła tej uszczelki i króca odmy, bądz to miało zwiazek z ta uszczelka, bo ten króciec odmy jest pare milimetrów dośłownie obok tego miejsca a w prawo od tych dwóch rzeczy jest vacum pompa ale to troche dalej (te wczesniejsze upocenia były tak małe, ze od stycznia 2013 dolewki oleju, które zrobiłam były mniej niż pół litra całosc na tyle czasu) a teraz hest hardcore
i odt.ąd w dol po całym bloku
ta uszczelka to wchodzi dokładnie tu
jest to zdjęcie poglądowe z A4 AFN, ale bez znaczenia, bo ma tą samą uszczelke i ładnie tu widac to miejsce gdzie ona uszczelnia a druga czesc do której ona przywiera, to blok silnika oczywiscie
w tym momencie ten bok bloku jest tak obrzygany olejem, ze ja juz teraz zgłupiałam, czy ta odma tez czy tylko to, ale z odmy taki wyciek nie jest możliwym bo przeciez to odpowietrzenie skrzyni korbowej tam olej nie płynie, jest tam jeszcze w poblizu pompa vacum, w tym momencie tez olejem obrzygana, ale to tez niemożliwe zeby od niej raczej... no chyba ze stało się jeszcze coś o czym nie mam pojęcia, ale raczej??? ta nieszczęsna usczelka zostaje, masakra jakas co sie z tym autem ostatnio wyprawia...
to jest zdjecie poglądowe AAZ na czewono zaznaczyłam gdzie jest blok obrzygany olejem (tam jest ta uszczelka, króciec odmy i pompa vacum) w tej lokalizacji, w tej chwili obrzygane jest wszystko z tych trzech rzeczy olejem i ten wyciek jest bardzo duzy...
nigdy w tym aucie czegoś takiego nie było, jedynie wczesniej upocenia dookoła tej uszczelki i króca odmy, bądz to miało zwiazek z ta uszczelka, bo ten króciec odmy jest pare milimetrów dośłownie obok tego miejsca a w prawo od tych dwóch rzeczy jest vacum pompa ale to troche dalej (te wczesniejsze upocenia były tak małe, ze od stycznia 2013 dolewki oleju, które zrobiłam były mniej niż pół litra całosc na tyle czasu) a teraz hest hardcore
i odt.ąd w dol po całym bloku
ta uszczelka to wchodzi dokładnie tu
jest to zdjęcie poglądowe z A4 AFN, ale bez znaczenia, bo ma tą samą uszczelke i ładnie tu widac to miejsce gdzie ona uszczelnia a druga czesc do której ona przywiera, to blok silnika oczywiscie
Mi się wydaje że ktoś kto Ci te auta naprawia nie służy Ci dobrą radą. Jeśli nie potrafi doradzić to znaczy że chyba sam nie wie co robi. Jeśli uszczelka którą wziął do ręki była jakościowo zła to powinien Ci powiedzieć mniej więcej tak: mogę Ci to założyć ale nie biorę odpowiedzialności za to jak się to będzie sprawowało.
A jeżeli uszczelka była dobra to popełnił jakiś błąd. Jak się nie mylę po wymianie powinno Ci ubywać mniej oleju a nie więcej. Chyba, że o to Go prosiłaś?
Nie wiem jaki jest między Wami układ. Nie znam gościa i nie chcę jakoś psuć mu autorytetu.
Powiem Ci, że ja bardzo lubię motoryzację ale do Adiego, Pasiaka czy innych fachowców mam daaleko i to bardzo. Sam wielokrotnie pytałem chłopaków o rady, bo się dopiero uczę. Mam coś takiego, że odpoczywam w garażu. Jestem dokładny i staram się jak coś robię robić to dobrze. Turbo wymieniłem dzięki pomocy wymienionym powyżej chłopakom i choć uważam że mechanik zrobił by to trzy razy szybciej to nie uważam że zrobił by to dokładniej - niestety.
Mam co prawda takiego koleżkę, któremu powierzam robotę wtedy kiedy mi się spieszy i nie mam czasu na dokształcenie się w tym zakresie lub umiem to wykonać ale brak mi czasu nawet na samą robotę. Ale kolega wie, że ma mi lipy nie wciskać a robić ma porządnie a układ między nami jest taki, że jestem ZAWSZE przy tej robocie. Sama rozmowa z Nim jest konstruktywna - widać, że wie co robi. I myślę, że takich ludzi trzeba na forum polecać, bo aż żal bierze, że trzeba się 50 razy rozczarować nim się znajdzie kogoś porządnego.
Nie obwiniam nikogo - daleki jestem od tego ale to moje małe przemyślenie. Może się mylę.
Dobrej nocki
A jeżeli uszczelka była dobra to popełnił jakiś błąd. Jak się nie mylę po wymianie powinno Ci ubywać mniej oleju a nie więcej. Chyba, że o to Go prosiłaś?
Nie wiem jaki jest między Wami układ. Nie znam gościa i nie chcę jakoś psuć mu autorytetu.
Powiem Ci, że ja bardzo lubię motoryzację ale do Adiego, Pasiaka czy innych fachowców mam daaleko i to bardzo. Sam wielokrotnie pytałem chłopaków o rady, bo się dopiero uczę. Mam coś takiego, że odpoczywam w garażu. Jestem dokładny i staram się jak coś robię robić to dobrze. Turbo wymieniłem dzięki pomocy wymienionym powyżej chłopakom i choć uważam że mechanik zrobił by to trzy razy szybciej to nie uważam że zrobił by to dokładniej - niestety.
Mam co prawda takiego koleżkę, któremu powierzam robotę wtedy kiedy mi się spieszy i nie mam czasu na dokształcenie się w tym zakresie lub umiem to wykonać ale brak mi czasu nawet na samą robotę. Ale kolega wie, że ma mi lipy nie wciskać a robić ma porządnie a układ między nami jest taki, że jestem ZAWSZE przy tej robocie. Sama rozmowa z Nim jest konstruktywna - widać, że wie co robi. I myślę, że takich ludzi trzeba na forum polecać, bo aż żal bierze, że trzeba się 50 razy rozczarować nim się znajdzie kogoś porządnego.
Nie obwiniam nikogo - daleki jestem od tego ale to moje małe przemyślenie. Może się mylę.
Dobrej nocki
W ASO ta uszczelka 028115441C kosztuje 4,50€. Elring około 5-10zł. Sądzę, że w ASO też będzie Elring tylko ze znaczkiem Audi.
nie wiem czy problem był w połozeniu tego eringa czy w nim samym, ale napewno był nowy i kupiony w sklepie, nie szedł poczta zeby się powygiał czy cos, przy zakładaniu on był przesmarowany czyms jeszcze szaro-białym i tak włozony, teraz pojade do kogo innego, tego co mi hamulce ostatnio robił, jutro od rana go atakuje tel. i jak mi auto wezmie poprosze o dokładne wyczyszczenie wszystkiego i starej uszczelki i elementy metalowe na silikon czerwony i zostane tam zobaczyc i jak wygląda teraz ten elring co jest w srodku i rzyga olejem... no i co ten mechanik na te sytuacje powie, zobaczymy co z tego wyniknie i z przywrócenia oryginanej uszczelki, bo jak będzie kicha to tylko kolejny elring zostaje, a to co teraz mam i te wszystkie problemy, to właśnie elring
Gosia, proponuję założyć jeszcze raz nową uszczelkę i zapodać to : http://www.ebay.co.uk/itm...=item3f365b995c
lub coś podobnego (mechanior dobierze) używalem już wielokrotnie i dobrze działa. Ta operacja powinna zakończyć sprawę
lub coś podobnego (mechanior dobierze) używalem już wielokrotnie i dobrze działa. Ta operacja powinna zakończyć sprawę
Pasiak, się dopytam tylko: to nie jest tak że powinno na samej uszczelce bez żadnych dodatków być dobrze?
Pytam z ciekawości, bo ta wiedza może mi się przydać w przyszłości. Do tej pory wychodziłem z założenia, że jeśli się dbale odtłuści i odpowiednio dokręci to bez takich sztuczek będzie OK?
Napisz mi jak to jest?
Na miejscu Gosi też bym nie wkładał starej zwłaszcza, że są to takie pieniądze...
Pytam z ciekawości, bo ta wiedza może mi się przydać w przyszłości. Do tej pory wychodziłem z założenia, że jeśli się dbale odtłuści i odpowiednio dokręci to bez takich sztuczek będzie OK?
Napisz mi jak to jest?
Na miejscu Gosi też bym nie wkładał starej zwłaszcza, że są to takie pieniądze...
to nie chodzi o pieniadze, tylko ze takiej wykonanej jak oryginalna nie mozna kupic nigdzie, tylko badziew jakiś nie dosc ze zupełnie z innego mateiału, to kilkakrotnie cienszy, a jakbys ją zobaczył i miał okazje porównac do niej te dostępne do kupna zamienniki, to uwazam, ze tez bys wkładał stara oryginalną tym bardziej, ze jest cała jak pisałam i na silikon będzie lepsza niz 10 takich elringów naraz, mało brakowało bym po silniku przez to g... miała, a w alternatywie do niej jest dostepny do kupna papierowy topran, to ja mam to gdzies, wole jeżdzic na oryginalnej, która sie tylko pociła troche, a nie taki hardcor jak teraz
nie wierze ze druga identyczna uszczelka moze byc lepsza i miec do niej zaufanie po takim czyms, oryginał bedzie przywrócony ten co był, tylko na silikon czerwony wysokotemperaturowy (taki typ dokładnie jak Pasiak pokazał)
orócz tego wzystkiego w plecy przez to gówno jestem, banke 5l vavoline max life diesel półsyntetyk, filt mana i ceramizer do silnika
nie wierze ze druga identyczna uszczelka moze byc lepsza i miec do niej zaufanie po takim czyms, oryginał bedzie przywrócony ten co był, tylko na silikon czerwony wysokotemperaturowy (taki typ dokładnie jak Pasiak pokazał)
orócz tego wzystkiego w plecy przez to gówno jestem, banke 5l vavoline max life diesel półsyntetyk, filt mana i ceramizer do silnika
| eleszet napisał/a: |
| to nie jest tak że powinno na samej uszczelce bez żadnych dodatków być dobrze? |
Tak dokładnie jest. Warunkiem jest dobrej jakości uszczelka.
Odnośnie problemu, to sądzę tak samo jak Pasiak tylko proponowałbym ten specyfik http://allegro.pl/masa-us...4892729598.html
I co najważniejsze po zmontowaniu nie uruchamiać silnika - pozwolić aby masa się utwardziła. Jest możliwe, że za szybko został uruchomiony silnik i ciśnienie oleju zrobiło swoje.
Adi202, był uruchomiony po wymianie od razu, złozone do kupy i ja juz wyjezdzałam, a ile czasu powinno sie poczekac po masie czy silikonie? (ten elring był na jakas białą-szarą mase tez)
| Astaroth napisał/a: |
| Adi202, był uruchomiony po wymianie od razu, złozone do kupy i ja juz wyjezdzałam, a ile czasu powinno sie poczekac po masie czy silikonie? (ten elring był na jakas białą-szarą mase tez) |
No i tutaj może być babol. Reinz twardnieje już po 15min 0,2mm/h. Po jakim czasie ten biało szary? Nie mam pojęcia. Nie chcę nikogo krytykować tym bardziej, że jest mechanikiem z doświadczeniem i pewnie wie w którym miejscu położyć masę i jak dużo jej użyć.
a po jakim czasie twardnieje wysokotemperaturowy czerwony silikon? (posiadam taki)
| a po jakim czasie twardnieje wysokotemperaturowy czerwony silikon? |
Przy takiej ilości jaka powinna być użyta sądzę, że 0,5-1h powinna już związać. Wystarczy zrobić próbę. Wycisnąć trochę takiej masy i sprawdzić po 15min.
Czyli ciągnąc myśl Adiego jeśli nałożył specyfik to należało odczekać. Jeśli nie odczekał to może teraz cieknąć? Czyli lepiej było by dla uszczelnienia gdyby założył elringa bez dodatków jeśli zamierzał od razu odpalać furę niż smarować i od razu palić? Zatem nie wiemy - być może ta uszczelka nie jest zła tylko metoda zawiodła? Staram się jakoś to wyjaśnić. Gdzieś musi być błąd. Dzwoniłem przed chwilą do kilku ASO ale nie pracują. Chciałem dopytać jakie te uszczelki mają. Jeśli temat będzie nadal aktualny to dopytam to po niedzieli.
| Adi202, był uruchomiony po wymianie od razu, złozone do kupy i ja juz wyjezdzałam, a ile czasu powinno sie poczekac po masie czy silikonie? (ten elring był na jakas białą-szarą mase tez) |
Odpowiedz do tematu