Zawieszenie » [B4 all]Jakie dobre zamienniki elementow zawieszenia
Odpowiedz do tematu

Chcesz mieć na dłużej kup Lemi. Końcówka drążka 40zł, sworzeń wahacza 110zł (50zł od Febi. 50zł Monroe. Części takie jak gumy drążków to 3 do 7 zł.

Postaw piwo autorowi tego posta

a jeszcze przy okazji zapytam o amortyzatory na przód, ale nie do audi, do focusa, gazowo-olejowe, albo gazowe full, ... no i tutaj to się "pali" z wymiana i tutaj ze sredniej półki cenowej, bo w tym miesiacu nie damy rady inaczej, a trzeba robic to na wczoraj

Astaroth napisał/a:
a jeszcze przy okazji zapytam o amortyzatory na przód, ale nie do audi, do focusa, gazowo-olejowe, albo gazowe full, ... no i tutaj to się "pali" z wymiana i tutaj ze sredniej półki cenowej, bo w tym miesiacu nie damy rady inaczej, a trzeba robic to na wczoraj

Rok produkcji, silnik.... To wszystko jest istotne przy zamówieniu części.

1999r 1.8 16v 115KM fabrycznie, jest koło 130KM inny komputer silnika i sterownik

lżejszy duzo od 80 i zawieszenie aluminiowe raczej, innego typu niz u mnie, no tak według mojej oceny wieksze ma skłonnosci do "plywania po drodze" niz Audi, to olejowe pelne odpadaja, bo bedzie sie bujał jak kanapa, a mój TZ lubi pocisnąc go, to wiem. delikatnie nie jezdzi :P

Do tego Forda masz Sachsa SAC 230 709 (prawy) SAC 230 710 (lewy) lub trochę gorszej jakości Monroe MON 16282 i MON 16283.
Osobiście polecam Sachs to jest górna półka na dłuższy czas.

Wystawiono 1 piw(a):
Astaroth

Ja w zawieszeniu wsadzam do siebie wszystko z Lemfordera w każdym Audi jakie miałem i nigdy się nie zawiodłem. A amorki mam Sachs. Sprężyny KYB. Uważam że przy tak prostym zawieszeniu jak nasze nie ma co oszczędzać bo to są skromne oszczędności a po co wracać do tematu? W zawieszce wielowahaczowej jak brałem Lemfordera to szarpało po portfelu a tutaj całą zawiechę wymieniłem na jeden raz i kosztowało mnie to mniej niż same wahacze do wielowahacza :)

Ja mam Monroe olejowe ponad 2 lata (albo dłużej?) i jak narazie są w bardzo dobrym stanie.

A ja robiłem cały remont zawiasu i jak coś kupowałem to kupowałem części na pierwszy montaż bo nie lubię wracać do tematu z własnej winy. Tzw. pozorna oszczędność.

mam pytanie o te tuleje wahacza Febi

Cytat:
Producent FEBI
Symbol 7558
Wysokość [mm] 44 mm
Wersja wzmocniona
Średnica wewnętrzna [mm] 10 mm
Strona zabudowy na dole
Numery OE AUDI 857 407 181
VW 857 407 181

http://allegro.pl/tuleja-...4801602308.html

Czy można brać i czy to jakaś wersja rzeczywiscie wzmocniona? ...w Łodzi są takie drogi, ze prawa strona mi pada po roku :/ no i wiadomo robi sie dwie strony i teraz znowu juz słysze tę tuleje z prawej na dziurach, w poprzedniej 80 było to samo co rok :/ ale tulei Febi jeszcze nie miałam

Cos napisac musza moze i jest wzmonionan np lemoford robi czesci o symbolu HD czyli wzmocnione ale tam jest roznica w cennie i to spora ale dwóch znajomych kupiło wersje hd i sobie chwala mozwe febi tez tak bedzie cenna nie jest wysoka to moze warto przetestowac :mrgreen:

Sprawdzałam na stronie sklepu i nie ma w opisie że są to wzmocnione. Całkiem niedawno wymieniałam tuleje na Lemfordera 14zł/szt. Z tego co słyszałam ta firma jest najlepsza.

Tylko Lemi. Żywotność Febi jest krótka.

Dokładnie. Pisałem o tym powyżej. Ja mam Lemfordera i sobie chwalę. Ostatnimi czasy jeżdżę mniej niż kiedyś ale mimo wszystko zawiecha jest trwała.

a te wzmacniane tuleje Lemfordera mają mieć oznaczenie HD tak?

Lemi sam z siebie jest wzmacniany. Róznica w cenie między Lemi a Febi to 1,14zł. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu