Panowie, mój delikwent rodziciel znowu wyraził ochotę rezania ac/bc więc myślę że jutro coś zacznę kombinować.
Mam jednak jeszcze małe wątpliwości co do sygnału spalania - Adi do przepływki nie idzie żadna kostka 3pinowa...
I jeszcze inne pytanko - licznik, który ojciec kupił jest z T więc ma wskaźnik barów - da się to przerobić na wskaźnik spalania chwilowego?
Odpowiedz do tematu
Jeżeli posiadasz zegary z Audi turbo, to ich nie przerobisz na spalanie chwilowe. Różnica jest w tylnej płycie BC/AC - oraz w LCD (L/km -BAR) Po podłączeniu zegarów na LCD wyświetli się tylko 0,02L.
Przepływomierz musi mieć połączenie ze sterownikiem silnika. Poszukaj dobrze od strony błotnika wtyk 3 pinowy.
pzdr
Bez sterownika to sieczkarnia na gorącym a na zimnym nie bardzo chce palić (muszę długo kręcić)
Pin 29 w ECU jest pusty.
Funkcja dostępna jest TYLKO przy silniku AAN
pzdr
Pin nr 9 spełnia swoją funkcję tylko przy BC który na pierwszej pozycji posiada BAR, a nie L/100km. Tak jak już pisałem taki BC montowany był tylko w modelach S z silnikami 2,2T.
pzdr
a czy podlaczyles czujnik cisnienia oleju?
a czujnik cisnienia oleju zmieniles, na gruszke?
Odpowiedz do tematu
| Oofol napisał/a: |
| Panowie, mój delikwent rodziciel znowu wyraził ochotę rezania ac/bc więc myślę że jutro coś zacznę kombinować.
Mam jednak jeszcze małe wątpliwości co do sygnału spalania - Adi do przepływki nie idzie żadna kostka 3pinowa... I jeszcze inne pytanko - licznik, który ojciec kupił jest z T więc ma wskaźnik barów - da się to przerobić na wskaźnik spalania chwilowego? |
Jeżeli posiadasz zegary z Audi turbo, to ich nie przerobisz na spalanie chwilowe. Różnica jest w tylnej płycie BC/AC - oraz w LCD (L/km -BAR) Po podłączeniu zegarów na LCD wyświetli się tylko 0,02L.
Przepływomierz musi mieć połączenie ze sterownikiem silnika. Poszukaj dobrze od strony błotnika wtyk 3 pinowy.
pzdr
| Adi202 napisał/a: | ||||
Odpal silnik bez sterownika i zobacz czy jest jakaś różnica w pracy. pzdr |
Bez sterownika to sieczkarnia na gorącym a na zimnym nie bardzo chce palić (muszę długo kręcić)
No to nieźle... lipton troszkę...
Kupiłem sterownik 4A0 906 264 (bosch 0 280 800 398) i sygnał z pinu nr 10 ma wartość na biegu jałowym 0,3 - 0,35 V. Po podpięciu pod zegary nic nie pokazało, dopiero po ruszeniu i przekroczeniu ok 20km/h zaczęło pokazywać. Chwilowe zmienia się dosyć płynnie ale wg mnie i tak trochę przycina. Średnie działa z jeszcze większym opóźnieniem ale ogólnie wartości się zgadzają z przejechanymi kilometrami i ubywającym paliwem w zbiorniku (śr. spalanie na poziomie 8 - 10 ltr).
Zauważyłem, że przeoczyłem podpięcie kabelka do pinu nr 29 sterownika wtrysku (sygnał prędkości). Czyli wg mnie trzeba do pinu 29 podciągnąć sygnał z VSS ???
Zauważyłem, że przeoczyłem podpięcie kabelka do pinu nr 29 sterownika wtrysku (sygnał prędkości). Czyli wg mnie trzeba do pinu 29 podciągnąć sygnał z VSS ???
Ostatnio zmieniony przez rtoip_2004 Czw 02 Wrz, 2010 12:02, w całości zmieniany 1 raz
| rtoip_2004 napisał/a: |
| Czyli wg mnie trzeba do pinu 29 podciągnąć sygnał z VSS ??? |
Pin 29 w ECU jest pusty.
Panowie macie pomysł skąd wziąć sygnał dla ciśnienia doładowania pin 9 w 10 pinowym złączu bc???
Złącze 10 pin:
Piny:
1. brązowy - masa
2. niebieski - zmiana opcji BC
3. szary - przycisk "reset"
4. zielony - zmiana opcji BC
5. niebiesko-czarny - sygnał spalania (niebieski z czarnym w wiązce komputera)
6. wolny
7. wolny
8. wolny
9. Żółto - niebieski - sygnał ciśnienia doładowania
10. Wolny

Złącze 10 pin:
Piny:
1. brązowy - masa
2. niebieski - zmiana opcji BC
3. szary - przycisk "reset"
4. zielony - zmiana opcji BC
5. niebiesko-czarny - sygnał spalania (niebieski z czarnym w wiązce komputera)
6. wolny
7. wolny
8. wolny
9. Żółto - niebieski - sygnał ciśnienia doładowania
10. Wolny

| tester86 napisał/a: |
|
9. Żółto - niebieski - sygnał ciśnienia doładowania |
Funkcja dostępna jest TYLKO przy silniku AAN
pzdr
A widzisz czyli pomijam ten pin
) Nie mogłem nigdzie znaleźć informacji co do tego sygnału.
| tester86 napisał/a: |
| A widzisz czyli pomijam ten pin |
Pin nr 9 spełnia swoją funkcję tylko przy BC który na pierwszej pozycji posiada BAR, a nie L/100km. Tak jak już pisałem taki BC montowany był tylko w modelach S z silnikami 2,2T.
pzdr
witam jestem nowy na tym forum ale nie o to chodzi idąc od razu do rzeczy
Mam audi 1.9 tdi zakupiłem ostatnio moduł AC niby od 4 cylindrówki numery które na nim są to 81117627 znalazłem opis jak go podłączyć na stronce audi80.pl robiłem wszystko zgodnie z instrukcją kiedy podłączyłem na ac wyświetla sie cały czas kontrolka ciśnienia oleju jeden forumowicz powiedział ze ten moduł nie będzie działał poprawnie ponieważ jest z b3 może wie ktoś coś na ten temat co się morze dziać
Mam audi 1.9 tdi zakupiłem ostatnio moduł AC niby od 4 cylindrówki numery które na nim są to 81117627 znalazłem opis jak go podłączyć na stronce audi80.pl robiłem wszystko zgodnie z instrukcją kiedy podłączyłem na ac wyświetla sie cały czas kontrolka ciśnienia oleju jeden forumowicz powiedział ze ten moduł nie będzie działał poprawnie ponieważ jest z b3 może wie ktoś coś na ten temat co się morze dziać
| misiek547 napisał/a: |
| witam jestem nowy na tym forum ale nie o to chodzi idąc od razu do rzeczy
Mam audi 1.9 tdi zakupiłem ostatnio moduł AC niby od 4 cylindrówki numery które na nim są to 81117627 znalazłem opis jak go podłączyć na stronce audi80.pl robiłem wszystko zgodnie z instrukcją kiedy podłączyłem na ac wyświetla sie cały czas kontrolka ciśnienia oleju jeden forumowicz powiedział ze ten moduł nie będzie działał poprawnie ponieważ jest z b3 może wie ktoś coś na ten temat co się morze dziać |
zgodnie z opisem którym się posługiwałem podłączyłem
| misiek547 napisał/a: |
| zgodnie z opisem którym się posługiwałem podłączyłem |
nie nic nie zmieniałem a trzeba??
Odpowiedz do tematu