Elektryka i elektronika » Montaż AC/BC
Odpowiedz do tematu

Panowie, mój delikwent rodziciel znowu wyraził ochotę rezania ac/bc więc myślę że jutro coś zacznę kombinować.

Mam jednak jeszcze małe wątpliwości co do sygnału spalania - Adi do przepływki nie idzie żadna kostka 3pinowa...

I jeszcze inne pytanko - licznik, który ojciec kupił jest z T więc ma wskaźnik barów - da się to przerobić na wskaźnik spalania chwilowego?

Postaw piwo autorowi tego posta

Oofol napisał/a:
Panowie, mój delikwent rodziciel znowu wyraził ochotę rezania ac/bc więc myślę że jutro coś zacznę kombinować.

Mam jednak jeszcze małe wątpliwości co do sygnału spalania - Adi do przepływki nie idzie żadna kostka 3pinowa...

I jeszcze inne pytanko - licznik, który ojciec kupił jest z T więc ma wskaźnik barów - da się to przerobić na wskaźnik spalania chwilowego?

Jeżeli posiadasz zegary z Audi turbo, to ich nie przerobisz na spalanie chwilowe. Różnica jest w tylnej płycie BC/AC - oraz w LCD (L/km -BAR) Po podłączeniu zegarów na LCD wyświetli się tylko 0,02L.
Przepływomierz musi mieć połączenie ze sterownikiem silnika. Poszukaj dobrze od strony błotnika wtyk 3 pinowy.
pzdr

Adi202 napisał/a:
rtoip_2004 napisał/a:
Adi202 napisał/a:
Krótkie pytanie - jesteś pewny tego sterownika?

No właśnie nie bardzo, zwłaszcza, że dzisiaj chciałem go wymigać i lipa nie odpowiada (dla pewności podpiąłem go osobno bez innych sterowników na linii L) a i tak nie mogę go zdiagnozować.

Odpal silnik bez sterownika i zobacz czy jest jakaś różnica w pracy.
pzdr

Bez sterownika to sieczkarnia na gorącym a na zimnym nie bardzo chce palić (muszę długo kręcić)

No to nieźle... lipton troszkę...

Kupiłem sterownik 4A0 906 264 (bosch 0 280 800 398) i sygnał z pinu nr 10 ma wartość na biegu jałowym 0,3 - 0,35 V. Po podpięciu pod zegary nic nie pokazało, dopiero po ruszeniu i przekroczeniu ok 20km/h zaczęło pokazywać. Chwilowe zmienia się dosyć płynnie ale wg mnie i tak trochę przycina. Średnie działa z jeszcze większym opóźnieniem ale ogólnie wartości się zgadzają z przejechanymi kilometrami i ubywającym paliwem w zbiorniku (śr. spalanie na poziomie 8 - 10 ltr).
Zauważyłem, że przeoczyłem podpięcie kabelka do pinu nr 29 sterownika wtrysku (sygnał prędkości). Czyli wg mnie trzeba do pinu 29 podciągnąć sygnał z VSS ???

rtoip_2004 napisał/a:
Czyli wg mnie trzeba do pinu 29 podciągnąć sygnał z VSS ???

Pin 29 w ECU jest pusty.

Panowie macie pomysł skąd wziąć sygnał dla ciśnienia doładowania pin 9 w 10 pinowym złączu bc???

Złącze 10 pin:
Piny:
1. brązowy - masa
2. niebieski - zmiana opcji BC
3. szary - przycisk "reset"
4. zielony - zmiana opcji BC
5. niebiesko-czarny - sygnał spalania (niebieski z czarnym w wiązce komputera)
6. wolny
7. wolny
8. wolny
9. Żółto - niebieski - sygnał ciśnienia doładowania
10. Wolny

tester86 napisał/a:

9. Żółto - niebieski - sygnał ciśnienia doładowania

Funkcja dostępna jest TYLKO przy silniku AAN
pzdr

Wystawiono 1 piw(a):
tester86

A widzisz czyli pomijam ten pin ;-) ) Nie mogłem nigdzie znaleźć informacji co do tego sygnału.

tester86 napisał/a:
A widzisz czyli pomijam ten pin ;-) ) Nie mogłem nigdzie znaleźć informacji co do tego sygnału.

Pin nr 9 spełnia swoją funkcję tylko przy BC który na pierwszej pozycji posiada BAR, a nie L/100km. Tak jak już pisałem taki BC montowany był tylko w modelach S z silnikami 2,2T.
pzdr

witam jestem nowy na tym forum ale nie o to chodzi idąc od razu do rzeczy
Mam audi 1.9 tdi zakupiłem ostatnio moduł AC niby od 4 cylindrówki numery które na nim są to 81117627 znalazłem opis jak go podłączyć na stronce audi80.pl robiłem wszystko zgodnie z instrukcją kiedy podłączyłem na ac wyświetla sie cały czas kontrolka ciśnienia oleju jeden forumowicz powiedział ze ten moduł nie będzie działał poprawnie ponieważ jest z b3 może wie ktoś coś na ten temat co się morze dziać

misiek547 napisał/a:
witam jestem nowy na tym forum ale nie o to chodzi idąc od razu do rzeczy
Mam audi 1.9 tdi zakupiłem ostatnio moduł AC niby od 4 cylindrówki numery które na nim są to 81117627 znalazłem opis jak go podłączyć na stronce audi80.pl robiłem wszystko zgodnie z instrukcją kiedy podłączyłem na ac wyświetla sie cały czas kontrolka ciśnienia oleju jeden forumowicz powiedział ze ten moduł nie będzie działał poprawnie ponieważ jest z b3 może wie ktoś coś na ten temat co się morze dziać
a czy podlaczyles czujnik cisnienia oleju?

zgodnie z opisem którym się posługiwałem podłączyłem

misiek547 napisał/a:
zgodnie z opisem którym się posługiwałem podłączyłem
a czujnik cisnienia oleju zmieniles, na gruszke?

nie nic nie zmieniałem a trzeba??

Odpowiedz do tematu