Odpowiedz do tematu
Odpowiedz do tematu
Przekroczona emisja spalin na przegladzie
Witam, w mojej A4 na przegladzie wyszlo przekroczenie emisji spalin, prosze o jakies opinie co moze byc tego przyczyna, dodam ze auto ma 200 tys przebiegu.
Do A4 nie były zakładane silniki ABK.
Można by sprawdzić sondę lambda, tak coś mi się wydaje
sonda lambda byla wymieniona, dzis dowiedzialem sie od mechanika ze trzeba wymienic pierscienie w silniku, znajomy mowi ze jezeli nie pali sie kontrolka silnika to nie perscienie i na pewno trzeba przeczyscic zawor EGR, przeplywomierz tez byl wymieniany.
Nie wiem co za bardzo robic bo koszt wymiany pierscieni=koszt wymiany silnika.
Nie wiem co za bardzo robic bo koszt wymiany pierscieni=koszt wymiany silnika.
widze z irlandi jestes czasem nie rob wymiany pierscieni nie daj sie namowic na koszta silniki sa od 100 do 150 euro jak poszukasz , chociaz tez nie wiesz co bierzesz chyba ze masz zaufanego szrociarza a robota dla mechanika lepsza i tansza wymiana silnika
a tak woogole vag byl podpinany jakie bledy ?
jaki silnik ?
wklej ile za duzo dymi , na wolnych czy wysokich ?
a tak woogole vag byl podpinany jakie bledy ?
jaki silnik ?
wklej ile za duzo dymi , na wolnych czy wysokich ?
silnik 1.6 benzyna,
wymiana pierscieni koszt 1000 eur, uzywany silnik z przelozeniem 350, z pewnego zrodla wiec nie ma chyba wyboru.
zaczelo sie wszystko od kontrolki silnika, po podlaczeniu do kompa wyszlo ze trzeba wymienic przeplywomierz i kontrolka zgasla. po badaniu wyszly spaliny, poziomu nie pamietam ale jak znajde to podam, wyminilem lambde, przeczyscilem EGR i na poprawce wyszly jeszcze gorsze odczyty:-)
dymu prawie nie widac ale to moze dlatego ze olej bierze.
Tak mysle czy po wymianie bedzie ok, czy z kolei np wyjdzie katalizator albo cos innego. ten "nowy" silnik przeszedl badanie bez problemu ale zastanawiam sie czy to tylko wina silnika.
wymiana pierscieni koszt 1000 eur, uzywany silnik z przelozeniem 350, z pewnego zrodla wiec nie ma chyba wyboru.
zaczelo sie wszystko od kontrolki silnika, po podlaczeniu do kompa wyszlo ze trzeba wymienic przeplywomierz i kontrolka zgasla. po badaniu wyszly spaliny, poziomu nie pamietam ale jak znajde to podam, wyminilem lambde, przeczyscilem EGR i na poprawce wyszly jeszcze gorsze odczyty:-)
dymu prawie nie widac ale to moze dlatego ze olej bierze.
Tak mysle czy po wymianie bedzie ok, czy z kolei np wyjdzie katalizator albo cos innego. ten "nowy" silnik przeszedl badanie bez problemu ale zastanawiam sie czy to tylko wina silnika.
Odpowiedz do tematu