Pukanie chyba ze skrzyni
Mam takie pytanie od jakiegoś czasu jadąc na biegu z puszczonym gazem słychać regularne trekotanie, pukanie, im obroty schodzą niżej puka wolniej. Jak wcisnę gaz przetaje, tak samo sprzęgło. Na luzie nie puka, nie ma problemów z wrzucaniem biegów, nie wyskakują itp. sprzęgło się nie ślizga. Nie ma tez metalicznych dzwieków przy odpalaniu i gaszeniu.
Czyżby dwumas

Silnik AGU
Sam sobie na pytanie odpowiedziales
Jeżeli niema tego na postoju, to może być jeszcze przegub.
na postoju co jakiś czas słychać puknięcie jakby przeskakiwało coś z czegoś ale nie puka w równych odstępach czasu jutro nagram filmik dla jasności
wyglada na to,że jednak dwumas
Koledzy dawno nie zagladalem na forum,mialem osobiste problemy.Ale chcialbym opisac moj problem z ktorym sie borykam juz 2 lata.Otoz po nastepnym kolejnym odwwiedzeniu mechanika uslayszalem diagnoze ze odglos buczeniaw moim aucie to nie( lozysko w kole,nie pisata na kole,nie amortyzator jak inni to juz mowili)tylko to cos slychac ze skrzyni biegow

Taka dzis uslayszalem diagnoze
====
Nie jestem do konca pewny czy to skrzynia biegow,pomozcie ,moze ktos mial taki przypadek lub slyszal
=====
Buczenie ktore sie pojawia,najczesciej przy ruszaniu i skrecie kolami w lewo,jesli zas sie rozpedze np.do 20km/h i wlacze na luz bez biegu i skrecam nic nie slychac.
Co najwazneiejsze ze buczenie slychac tylko w kabinie samochodu nie slychac na zewnatrz.
I tylko jesli jest wlaczony bieg 1 lub 2.I jest wtedy sila napedu.
========
Czy to mozliwe ze to skrzynia?
pozdrawiam
a czy jak skręcasz z wrzuconą np. jedynką i wciśniętym sprzęgle to też slychać to buczenie?
Jak stoje w miejscu i nie poruszam sie to nie buczy,ale zaznacze ze jestem po swierzej wymianie sprzegla wraz z dwumasem
=======
Nie wiem czy ci chodzi o to jak wlacze 1 dynke i ruszam z miejsca? jak jade na wprost to wtedy nie slychac tego buczenia ,tylko jak skrecam kolami w lewo i ruszam wtedy slychac.
I dzis po podniesieniu auta lekarz stwierdzil ze to na roznicowce w skrzyni cos buczy,bo jak zakrecil kolem prawym to bylo lekkie buczenie ze skrzyni biegow.
======
Ale ja juz sam nie wiem komu wierzyc,latwo jest wydac kase za cos co nie jest pewne ze to jest to
======
Czy ktos mial taka przypadlosc w aucie?
pozdr
Ja stawiam na wadliwy montaż po wymianie sprzęgła. Buczy na 1 lub 2 czyli wtedy jak jest duży moment na kołach i duży bezwład czyli inaczej mówiąc silnik aby ruszyć musi się wysilić. Wtedy go "przekręca" i coś buczy. Wstawić na podnośnik, poluzować/zluzować zawiechę silnika i podokręcać całość od nowa. Możliwe że coś jest niedokręcone.
pzdr