| Pasiak napisał/a: |
| jimv8 napisał/a: | | Pasiak napisał/a: | | jimv8 napisał/a: | | czy taki uklad (silnik 4,2 + instalacja 3,6 ) powinien dzialac bez problemowo | uwazam ,ze nie bedzie dzialac jak trzeba, przykladem tego jest V-ka ostala |
dzwonilem z ostalem i potwierdzil ze silnik 4,2 na instalacji 3,6 nie zdaje egzaminu i tu jest caly moj problem,,zadne czujniki lub inne.
do perwszego bledu jadac na pelny gaz idzie jak burza, tylko zlapie blad sondy i/lub czujnika stukowego to zaczyna zamulac.
dwie opcje -
instalacje 4,2 zamontowac(wiazki silnika, skrzyni , zegary)
lub wcisnac silnik 3,6
| zdecydowanie prostrzym rozwiazaniem jest zmienic motor na 3.6, ale majac pod maska 4,2 AEC to ja zmienilbym wiazke, choc nie sam bo dla mnie to za wysokie progi, al wiem kto by mi to zrobil |
juz mi glowka kombinuje
mysle ze opcja 3,6 nie wchodzi w gre, poniewaz nie po to szukalem i kupilem 4,2
narazie bede jezdzil i zbieral czesci, ponoc sterownik od 4,2 trudno kupic a wiazke mam od ostala.
[ Dodano: Czw 19 Sie, 2010 19:36 ]
aaa,,,a mam inny problemik - instalacje LPG podpieta pod wiazke - tu spodziewam sie potu na czole
| jimv8 napisał/a: |
| Pasiak napisał/a: | | jimv8 napisał/a: | | Pasiak napisał/a: | | jimv8 napisał/a: | | czy taki uklad (silnik 4,2 + instalacja 3,6 ) powinien dzialac bez problemowo | uwazam ,ze nie bedzie dzialac jak trzeba, przykladem tego jest V-ka ostala |
dzwonilem z ostalem i potwierdzil ze silnik 4,2 na instalacji 3,6 nie zdaje egzaminu i tu jest caly moj problem,,zadne czujniki lub inne.
do perwszego bledu jadac na pelny gaz idzie jak burza, tylko zlapie blad sondy i/lub czujnika stukowego to zaczyna zamulac.
dwie opcje -
instalacje 4,2 zamontowac(wiazki silnika, skrzyni , zegary)
lub wcisnac silnik 3,6
| zdecydowanie prostrzym rozwiazaniem jest zmienic motor na 3.6, ale majac pod maska 4,2 AEC to ja zmienilbym wiazke, choc nie sam bo dla mnie to za wysokie progi, al wiem kto by mi to zrobil |
juz mi glowka kombinuje mysle ze opcja 3,6 nie wchodzi w gre, poniewaz nie po to szukalem i kupilem 4,2
narazie bede jezdzil i zbieral czesci, ponoc sterownik od 4,2 trudno kupic a wiazke mam od ostala.
[ Dodano: Czw 19 Sie, 2010 19:36 ]
aaa,,,a mam inny problemik - instalacje LPG podpieta pod wiazke - tu spodziewam sie potu na czole |
sterownik tez mozesz kupic od ostala, a co do LPG to pozostalo mi tylko niemile wspomnienie po tym jak mialem toen badziew w V-ce teraz nie ma i jest spokój
ostal nie ma sterownika silnika jak i skrzyni ,,,,za to ma wiazke
ostal nie ma sterownika silnika jak i skrzyni ,,,,za to ma wiazke |
badz cierpliwy, napewno bedzie mial za jakis czas, ja tez musialem troche czekac
albo poszukaj na Allegro
| Pasiak napisał/a: |
| jimv8 napisał/a: | ostal nie ma sterownika silnika jak i skrzyni ,,,,za to ma wiazke | badz cierpliwy, napewno bedzie mial za jakis czas, ja tez musialem troche czekac albo poszukaj na Allegro |
zrobi sie,,,niunia jezdzi wiec mi sie nie spieszy i mozna dumac dalej
Myślę, że wymiana i dopasowanie elektryki będzie w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem.
pzdr
tak sobie kombinuje i sie zastanawiam, jak wielka roznica to musi byc zeby silnik nie dzialal prawidlowo.
jezeli jest to problem sondy, to jest to problem dawki paliwa.
dawka paliwa zalezy od czasu otwarcia wtrysku i jego wydajnosci, jezeli jest nieodpowiednia mieszanka to lambda koreguje czas otwarcia wtrysku zmieniajac dozowanie.
czy wtrysk o wiekszej wydajnosci paliwa nie rozwiaze problem?? l
tez druga sprawa, proste rozwiazanie w tuningu jest zwiekszenie cisnienia paliwa na listwie co ze soba niesie ze przy zmianie walkow rozrzadu na sportowe jest wyciagana wieksza moc, gdyz zapotrzebowanie na paliwo jest wyzsze
Ostatnio zmieniony przez jimv8 Pią 20 Sie, 2010 08:56, w całości zmieniany 1 raz
tak sobie kombinuje i sie zastanawiam, jak wielka roznica to musi byc zeby silnik nie dzialal prawidlowo.
jezeli jest to problem sondy, to jest to problem dawki paliwa.
dawka paliwa zalezy od czasu otwarcia wtrysku i jego wydajnosci, jezeli jest nieodpowiednia mieszanka to lambda koreguje czas otwarcia wtrysku zmieniajac dozowanie.
czy wtrysk o wiekszej wydajnosci paliwa nie rozwiaze problem?? l
tez druga sprawa, proste rozwiazanie w tuningu jest zwiekszenie cisnienia paliwa na listwie co ze soba niesie ze przy zmianie walkow rozrzadu na sportowe jest wyciagana wieksza moc, gdyz zapotrzebowanie na paliwo jest wyzsze |
Wtryski masz od 4,2 czy od 3,6?
nie wiem
podejzewam ze 3,6 ale popoludniu zczytam numerki boscha
Ostatnio zmieniony przez jimv8 Pią 20 Sie, 2010 09:22, w całości zmieniany 1 raz
nie wiem
podejzewam ze 3,6 ale popoludniu zczytam numerki boscha |
Z literką E jest 3,6, a 4,2 ma na końcu F
dobrze by bylo wiedziec wydajnosc w cc/min takich wtryskow
poszukam po katalogu boscha jak tylko bede mial numery
ale
Adi202,
CZY DOBRZE KOMBINUJEMY??
[ Dodano: Pią 20 Sie, 2010 18:13 ]
wtryskiwacz -
bosch 0280150411
vw 077133551C
wiec 3,6
Wygląda na to, że małymi krokami zbliżamy się do sedna problemu.
czy do 4,2 powinienem miec 0280150424 ??
[ Dodano: Sob 21 Sie, 2010 09:56 ]
wtryskiwacze do 3,6 maja wydajnosc 182cc a wtryski do 4,2 wydajnosc 180cc jezeli mam popraqwdne numery boscha.
roznica jest w sterowaniu i rezystancji otwarcia ktora w w 4,2 jest wyzsza.
jezeli, tak mysle, znajde wtrysk o tej samej rezystancji jak 3,6 ( 14,5 ohm) i wydajnosci wyzszej to moze to znacznie pomoct w rozwiazaniu problemu....
http://www.clubgti.com/fo...p?t-105519.html
[ Dodano: Sob 21 Sie, 2010 10:19 ]
inny problem,,,czy komputer bedzie akceptowal te zwiekszona dawke paliwa i powietrza zasysanego??
Powinieneś zmienić komplet - wtryski, wiązkę, sterownik i przepustnicę.
no tak
[ Dodano: Sob 21 Sie, 2010 21:54 ]
jaka jest roznica w przepustnicy 3,6 i 4,2 ??
[ Dodano: Sro 12 Sty, 2011 12:47 ]
witam,
po długiej walce z elektroniką w mojej v'ce są postępy
szczególne podziękowania Adiemu za wytrwałą pomoc z przerobieniem wiązki silnika
jeszcze raz dzięki za wiedzę jaką mi przekazałeś
po wymianie wiązki sprawa wygląda następująco.
trzeba jeszcze wymienić potencjometr przepustnicy z silnika AEC, zegary z V8 4,2 i doprowadzić podgrzewanie sondy lambda do stanu działania