Pozostałe tematy » v8 4,2 91' spadek mocy pod obciazeniem
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi

jimv8 napisał/a:
Adi202,
elektryka :(
zastanawia mnie to falowanie w sile przy przyspieszaniu
tak jak by caly czas zmienial bogata na uboga mieszanke i tak w kolko.

a za to moga odpowiadac jakie czujniki??...poniewaz to jest tak mocno wyczuwalne
sonda i przeplywka?? nic wiecej??

Zanim weźmiesz się za wymianę (podmianę) komponetów elektronicznych sprawdź dokładnie stan przewodów podciśnieniowych. Sprawdź dokładnie przewody odpowietrzające silnik.
pzdr

Postaw piwo autorowi tego posta

odpowietrzajace silnik??
sa dwa jezeli sie nie myle po prawej stronie silnika pod kapa z przodu i tylu co nie??

a cos takiego -
zdjolem oslone filtra powietrza, a dopiero jak wyciagnolem filtr powietrza zaczal mocno falowac az w koncu zgasl. po zalozeniu filtra na obudowe ponownie normalnie chodzil na biegu jalowym.
zdejmiesz,,,i znow falowanie i zgasa .
to normalne??

jimv8 napisał/a:
odpowietrzajace silnik??
sa dwa jezeli sie nie myle po prawej stronie silnika pod kapa z przodu i tylu co nie??

a cos takiego -
zdjolem oslone filtra powietrza, a dopiero jak wyciagnolem filtr powietrza zaczal mocno falowac az w koncu zgasl. po zalozeniu filtra na obudowe ponownie normalnie chodzil na biegu jalowym.
zdejmiesz,,,i znow falowanie i zgasa .
to normalne??
Do odpowietrzenia silnika jest ich dokładnie 3 - tył, przód i góra.
Co do pracy bez filtra, to bazie mojego AEC twierdzę, że nie jest to normalne.
Po zdemontowaniu osłony i filtra silnik powinien pracować nadal stabilnie - sprawdzałem to na moim silniku.

Wtrącę się ale w C4 2,8 po zdjęciu obudowy filtra ( nawet rozpiąć wystarczy ) , łapie niewiem jak i co , tak jakby lewe powietrze i gaśnie. Jak się założy filtr i zamknie "puszkę" jest ok.

czołem,
odczytałem błędy -
01247 / 00537 / 00540 / 00525 / 00513

proszę o uwagi

513 - moze byc sonda ale prawdopodobnie uszkodzony zabek na pasku
525 - sonda
537 - sonda
540 - Klopfsensor 2
1247 - Magnetventil 1
:arrow:

Błąd 513 to błąd czujnika G28 i występuje zawsze przy załączonym zapłonie, ale wyłączonym silniku. Towarzyszyć mu może również błąd 512 czy 515 czyli czujnika Halla G40. Przy załączonym silniku błędu nie będzie.
Błędy 525 i 537, to błędy sondy Lambda i oznaczać może padnięta sondę.
Błąd 540 to usterka czujnika spalania stukowego, ale może również pojawić się przy złym paliwie lub przy złym spalaniu mieszanki.
1247, to usterka zaworu N80 filtra z węglem aktywnym odpowiedzialnego za odpowietrzenie zbiornika paliwa. Sprawdź na początek styki lub połączenia zaworu N80 oraz sondę Lambda.
pzdr

ogolnie wszystko sprowadza sie do sondy ktora daje falszywe odczyty mieszanki..
a o tym ze 513 roznie odczytuje na wlaczonym/wylaczonym motorze to nie wiedzalem.. :oops:
:arrow:

dzien doberek,
sonde kupiłem nową w podróbie - brak poprawy
wymieniłem 2 tygodnie temu na boscha - brak poprawy
oczywiście nie kasując błędy wiec mogą być stare zachowane - możliwe że po kasowaniu poprawa??
czujnik stukowy - odpalałem autko z wyłączonym zapłonem świec do testu ciśnienia na garach - mogło powodować błąd

1247 - tego zaworka już nie mam..rozleciał się wiec połączyłem na krótko żeby nie śmierdziało paliwem

Jeżeli błąd sondy nie powróci, to oznaczać będzie sprawny układ. Odczyt błędów ze sterownika służy do lokalizacji usterki nie do naprawy auta. Więc jeżeli wyjdzie jakiś problem i usuniesz go nawet nie kasując błędów w ECU, to powinieneś już zauważyć różnicę.
pzdr

który nr. pinu na komputerze jest od Lambdy sondy??

jimv8 napisał/a:
który nr. pinu na komputerze jest od Lambdy sondy??

Nr 28.

dziękuję :)

jimv8 napisał/a:
dziękuję :)

Nie ma za co. Sprawdź jeszcze czy jest 12V na grzałce sondy. To są te dwa białe przewody.
pzdr

a to obydwa maja miec po 12V i masa na kaście czy standartowo jeden jest + a drugi - ??

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi