Pozostałe tematy » v8 4,2 91' spadek mocy pod obciazeniem
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi

Pasiak napisał/a:
sleepwalker napisał/a:
z tego co pamietam jak u mnie kiedys wymienialem, to nie jest ten czujnik.. tak jak jimv8 mowisz, ten czujnik do D11 jest dluzszy i ma stalowy trzpien..
zgadza się jestem świeżo po wymianie,więc mam 122% pewności. jimv8, jeśli potrzebujesz czujnik to wiesz do kogo się odezwać ;)

ne vim,,,,doradż :P

Postaw piwo autorowi tego posta

jimv8 napisał/a:
ne vim,,,,doradż
608582607 i powiedz,że jesteś odemnie ;)

[ Dodano: Nie 15 Sie, 2010 10:03 ]
Adi202 napisał/a:
jimv8 napisał/a:
dwa pytanka -
czy wiecie może jakie sygnały wykorzystuje instalacja LPG sekwencijna do poprawnego sterowania?
a jakie są właściwe objawy padniętego czujnika stukowego, lub jak sie autko powinno zachowywać kiedy odłączymy czujnik stukowy.

Sygnały z sondy lambda, wtrysków benzyny i obrotów silnika.
pzdr

adi - jestes pewny co do sygnalu sondy lambda??

Jestem pewny, ale nie przy każdym sterowniku jest to wymagane.

wczoraj doprowadzilem przewod z sterownika silnika do lambdy sondy poniewaz podejzewalismy zwarcie do masy.
niestety bez poprawek, silnik nadal faluje przy przyspieszaniu :(
dzisiaj przeciolem ten przewod, wiec nie ma sterowania sondy, i jest o tyle lepiej ze nie faluje, ale sile nie ma :(

tak na marginesie, zebym nie otwieral nowy temat, nabilem klimatyzacje i mam po chwili postoju dym w srodku auta, podejzewam nieszczelny parownik. czy ktos moze mi doradzic jak najlepiej i najsprawniej wymienic parownik??

z gory dziekuje :)

jimv8 napisał/a:
wczoraj doprowadzilem przewod z sterownika silnika do lambdy sondy poniewaz podejzewalismy zwarcie do masy.
niestety bez poprawek, silnik nadal faluje przy przyspieszaniu :(
dzisiaj przeciolem ten przewod, wiec nie ma sterowania sondy, i jest o tyle lepiej ze nie faluje, ale sile nie ma :(

tak na marginesie, zebym nie otwieral nowy temat, nabilem klimatyzacje i mam po chwili postoju dym w srodku auta, podejzewam nieszczelny parownik. czy ktos moze mi doradzic jak najlepiej i najsprawniej wymienic parownik??

z gory dziekuje :)

Dym w środku? :shock: Parownik masz w komorze silnika, a on raczej nie emituje dymu.

parownik czy skraplacz,,,,,
ta chesc co jest zimna i chlodzi powietrze, umieszczona przed szyba w obudowie przy silniku nawiewu.
jest mala nieszczelnosc i ulatnia sie gaz w postaci mgielki jak dym

jimv8 napisał/a:
parownik czy skraplacz,,,,,
ta chesc co jest zimna i chlodzi powietrze, umieszczona przed szyba w obudowie przy silniku nawiewu.
jest mala nieszczelnosc i ulatnia sie gaz w postaci mgielki jak dym

Czyli nie jest to dym, a jedynie obłok ulatniającego się gazu nawiewem do wnętrza samochodu. Problem nadaje się na osobny temat. Krótko mówiąc wymiana na sprawny. Parownika nie naprawisz.
pzdr

oki,,

dzisiaj kontynuowalem prace nad brakiem sily
doprowadzilem dodatkowa mase do sondy, podlaczylem i blad zniknol.
lecz nadal mi wyskakuje blad 540 - czujnik stukowy
wymienialem obydwa, ten pod kolektorem tez w zeszlym tygodniu - NOWE

jimv8 napisał/a:
oki,,

dzisiaj kontynuowalem prace nad brakiem sily
doprowadzilem dodatkowa mase do sondy, podlaczylem i blad zniknol.
lecz nadal mi wyskakuje blad 540 - czujnik stukowy
wymienialem obydwa, ten pod kolektorem tez w zeszlym tygodniu - NOWE

Nowy nie oznacza sprawny w dodatku jeżeli jest zamiennikiem. Sprawdź dokładnie czy nie masz przy silniku jakiegoś metalowego elementu który nie jest dokręcony i mógłby zakłócać pracę czujnika.
pzdr

moga samoregulatory zaworowe zaklocac prace? to jest jedyne co czasami stuka, ale przy biegu jalowym...

jeszcze sprawdze polaczenie z komputerem

jimv8 napisał/a:
moga samoregulatory zaworowe zaklocac prace? to jest jedyne co czasami stuka, ale przy biegu jalowym..

Problem może powodować każdy element który przenosi drgania na blok silnika i tym zakłóca pracę czujników stukowych.

czolgiem,

pomimo wiele roboty i pieniedzy bez zmian nadal sie smieje,,,chyba poczatkowe stadium zwariowania.
wczoraj kupilem dodatkowo nowe przewody zaplonowe boscha zeby wykluczyc badziewie :-x

po jezdzie na maxa nadal blad 525 i 540 (prosze o werifikacje) :idea:
lambda daje sygnal miedzy 0,01V 0,99V
z komputera pin na lambde 27
z pinu wychodzi napiecie 0,44V

[ Dodano: Sro 18 Sie, 2010 11:13 ]
nowe fakty

czy silnik 4,2 ma inne kolektory wydechowe od 3,6?? srednica-laczenie kolektorow i wydech??

czym sie rozni wiazka elektryczna 3,6 od 4,2, lub jak mozna po elektronice rozpoznac co za uklad mam??

[ Dodano: Sro 18 Sie, 2010 11:16 ]
czy komputer -
bosch - 0261 200 198
audi - 441 907 404h

jest faktycznie tylko i wylacznie do 3,6 silnika??

[ Dodano: Sro 18 Sie, 2010 11:20 ]
wyjasnienie -
wedlug ostala sonda lambda powinna miec pin 37, u mnie jest to chyba od pompy a lambda prawdopodomnie ma pin 27 (nie wiem poniewaz tez nie dziala ale tak bylo polaczone)

mam komputer zalozony o powyzszych numerach (3,6), a silnik ma oznaczenie AEC (4,2)

od kolegi z lodzi otrzymalem pierscien ktory idzie pomiedzy kolektor i skarpete,,,,lecz byl o wiekszej srednicy jak u mnie

jimv8 napisał/a:
czy silnik 4,2 ma inne kolektory wydechowe od 3,6?? srednica-laczenie kolektorow i wydech??
tak sa inne

Chyba się przeliczyłeś z tym liczeniem pinów. Lambda jest podłączona do pinu 28.
Co do różnicy w wiązkach, to jest i to spora. 4,2 ma każdy wtrysk sterowany osobno, natomiast 3,6 sterowany jest parami po 2. Dodatkowo różnica jest w wyprowadzeniach sterownika. Sterowniki 3,6 i 4,2 nie są zamienne, aczkolwiek silnik 4,2 działać będzie na instalacji 3,6. Nie wiem tylko czy wówczas wszystko będzie działać poprawnie. Ten sterownik który posiadasz jest faktycznie do silnika PT (3,6) Może faktycznie trzeba by było zmienić instalkę od 4,2 + zegary?
Natomiast silnik... hmmm jesteś w bardzo dobrej sytuacji. Jest to poprawiona wersja ABH. Stąd też możesz mieć inne kolektory.
pzdr

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi